Ovo treba da znate ako ćete ove zime da se grejete na drva

Ovo treba da znate ako ćete ove zime da se grejete na drva

Mnogi se tek sada pripremaju da krenu u nabavku drveta za ogrev. Kažu, sada je pravo vreme jer loženjem sirovog drveta koje usporeno sagoreva

Mnogi se tek sada pripremaju da krenu u nabavku drveta za ogrev. Kažu, sada je pravo vreme jer loženjem sirovog drveta koje usporeno sagoreva – znatno uštede na količini ogreva. Da li je baš tako? Stručnjaci drugačije savetuju. Ako bi savako domaćinstvo u Srbiji drva za ogrev nabavilo šest meseci pre početka grejanja, uz pravilno skladištenje i loženje, ostvarila bi se ogromna ušteda u potrošnji ovog energenta.

U kvadratnom metru drveta koje je posečeno mesec dana pre početka grejne sezone ima mnogo vode pa takvo drvo teško gori, proizvodi mnogo dima i čađi koji zagađuju vazduh a štetno deluju i na šporete i kotlove koji brže progorevaju.

Suvo ogrevno drvo oslobađa malo dima (i do 30 puta manje od sirovog) i tako štiti disajne organe od astme i bronhitisa. Inače, sirovo drvo se lako prepoznaje po tome što na njemu ima sveže mahovine.

Takođe, treba pravilno ložiti peći, šporete i kotlove. Ložište se puni samo do polovine, a pre ponovnog loženja pusti se da drvo potpuno sagori – do žara. To je važno jer ako se nova količina drveta dodaje u trenutku kada ono daje najviše energije, taj proces će biti zaustavljen.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan