Ovo treba da znate ako planirate da koristite dronove u Srbiji

Ovo treba da znate ako planirate da koristite dronove u Srbiji

Nedavno je u SAD više od 130 vojnih objekata dobilo odobrenje da može da obori svaku privatnu ili komercijalnu bespilotnu letelicu koju smatraju pretnjom. Objekti od velikog značaja kao što je Pentagon, proglašeni su zonama bez dronova. RTS je proveravao kakva je situacija u Srbiji.

U Srbiji je registrovano 200 bespilotnih letelica ili dronova. Uglavnom je reč o manjim tipovima težine do pet kilograma. U Nacionalnom klasteru bespilotnih letelica kažu da je upotreba dronova privredna grana koja se tek razvija.

- ako za poljoprivredu, za šumarstvo, za elektroprivredu recimo nadgledanje vodova, nadgledanje dalekovoda recimo u geodeziji – ono što su geometri nekada radili i snimali teren mesecima sada to može da se uradi za četiri, pet puta kraće vreme – kaže Sima Marković iz Nacionalnog klastera bespilotnih letelica.

Za malu letelicu ne treba dozvola. Ima malu brzinu i teška je manje od pola kilograma. Međutim, sve preko te mase mora da se registruje u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva. Propisi zabranjuju, pored ostalog, da se dronovima transportuju ljudi, životinje i opasne materije. Letelicom se ne sme upravljati iz vozila u pokretu, a zabranjena je i upotreba onih kojima potpuno upravlja računar, prenosi RTS.

- Bespilotni vazduhoplov mora biti konstantno u vizuelnom kontaktu sa operaterom. Prostor koji može da se izuzme za te potrebe je cilindar radijusa 500 metara maksimalne visine 100 metara iznad terena, a u izuzetnim slučajevima ukoliko ta operacija koja se sprovodi nalaže Direktorat može odobriti visine veće od 100 metara – kaže inspektor za upravljanje vazdušnim saobraćajem Bojan Cvetičanin.

Za svako video-snimanje i fotografisanje iz vazduha obavezno je odobrenje Ministarstva odbrane. O letu se obaveštava i Kontrola letenja. Zbog bezbednosti posebno je regulisana upotreba bespilotnih letelica u blizini aerodroma.

- Prostor je podeljen tako da se do pet kilometara od referentne tačke aerodroma velikih aerodroma kao što su Beograd, Batajnica i slično traži odobrenje Direktorata civilnog vazduhoplovstva za bilo koju operaciju – dodaje Cvetičanin.

Upotreba bespilotnih letelica noću je zabranjena. Oni koji upravljaju tim letelicama moraju da vode računa o bezbednosti. Dron mora biti udaljen najmanje 30 metara od ljudi koji se nalaze u blizini, prenosi RTS.

 
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan