"Pametni tepih" novosadskih studenata dobio nagradu za najbolju ideju

"Pametni tepih" novosadskih studenata dobio nagradu za najbolju ideju

Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osmislili "SmartWalk" pametni tepih i osvojili prvu nagradu na Nacionalnom takmičenju za najbolju studentsku ideju za 2018. godinu.

Željko Popović i Vladimir Vincan, studenti četvrte godine Energetike, elektronike i telekomunikacija – usmerenje Mikroračunarska elektronika – Fakulteta tehničkih nauka, pobednici su Nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju za 2018. godinu.

Ove godine na takmičenju, koje je održano u Naučno-tehnološkom parku Beograd 15. novembra, svoje ideje predstavilo je ukupno 10 timova – finalista sa sedam visoko obrazovnih ustanova u Srbiji. Svaki tim imao je sedam minuta da kroz pitch prezentaciju predstavi svoju ideju, i 3 minuta da odgovori na pitanja žirija.

ElektričariG3, kako su novosadski studenti nazvali svoj tim, osmislili su pametni tepih koji konvertuje mehaničku energiju čovekovog hoda u električnu energiju. Pored osnovne namene, on bi služio i kao svojevrstan svetleći tepih (LED ekran – adresabilne LED trake) na kojem bi se mogle ispisivati razne reklamne poruke ili poruke navođenja ka izlazu u slučaju vanrednih situacija. Ovaj uređaj mogao bi se ugrađivati na ulaze u objekte u kojima postoji velika frekvencija prolaznika, kao i na šetališta, trgove, pa čak i privremeno postavljati na muzičkim festivalima kao što je Exit, gde bi se zemljana podloga zamenila "SmartWalkom".

Željko i Vladimir za svoje rešenje dobili su i novčanu nagradu u iznosu od 150.000 dinara a u narednom periodu planiraju da realizuju prvi prototip pametnog tepiha i ugrade ga na ulazu u  Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan