"Pametni tepih" novosadskih studenata dobio nagradu za najbolju ideju

"Pametni tepih" novosadskih studenata dobio nagradu za najbolju ideju

Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osmislili "SmartWalk" pametni tepih i osvojili prvu nagradu na Nacionalnom takmičenju za najbolju studentsku ideju za 2018. godinu.

Željko Popović i Vladimir Vincan, studenti četvrte godine Energetike, elektronike i telekomunikacija – usmerenje Mikroračunarska elektronika – Fakulteta tehničkih nauka, pobednici su Nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju za 2018. godinu.

Ove godine na takmičenju, koje je održano u Naučno-tehnološkom parku Beograd 15. novembra, svoje ideje predstavilo je ukupno 10 timova – finalista sa sedam visoko obrazovnih ustanova u Srbiji. Svaki tim imao je sedam minuta da kroz pitch prezentaciju predstavi svoju ideju, i 3 minuta da odgovori na pitanja žirija.

ElektričariG3, kako su novosadski studenti nazvali svoj tim, osmislili su pametni tepih koji konvertuje mehaničku energiju čovekovog hoda u električnu energiju. Pored osnovne namene, on bi služio i kao svojevrstan svetleći tepih (LED ekran – adresabilne LED trake) na kojem bi se mogle ispisivati razne reklamne poruke ili poruke navođenja ka izlazu u slučaju vanrednih situacija. Ovaj uređaj mogao bi se ugrađivati na ulaze u objekte u kojima postoji velika frekvencija prolaznika, kao i na šetališta, trgove, pa čak i privremeno postavljati na muzičkim festivalima kao što je Exit, gde bi se zemljana podloga zamenila "SmartWalkom".

Željko i Vladimir za svoje rešenje dobili su i novčanu nagradu u iznosu od 150.000 dinara a u narednom periodu planiraju da realizuju prvi prototip pametnog tepiha i ugrade ga na ulazu u  Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode vremenska prognoza bebe novorođenčad završni ispit jkp novosadska toplana novosađani servisne informacije sahrane vremenska prognoza novi sad RHMZ gradsko groblje raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu JKP Vodovod i kanalizacija dunavski park Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje isključenja struje isključenje vode mala matura servisne informacije novi sad jkp lisje elektrovojvodina novosadsko porodilište centralno groblje u Futogu Republički hidrometeorološki zavod betanija bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo