Pametno sa ugljenim hidratima

Pametno sa ugljenim hidratima

U današnjem svetu ugljeni hidrati mogu da se smatraju neprijateljem. Međutim, to je daleko od istine.

Najbolje je unositi ugljene hidrate u ravnoteži sa proteinima i zdravim mastima, a izbacivanje previše ugljenih hidrata iz ishrane može da dovede do toga da ne dobijate adekvatnu energiju da biste održali fizičku snagu i mentalnu aktivnost. Vašem organizmu su potrebni zdravi, složeni ugljeni hidrati da biste uneli dovoljno hranljivih materija i goriva za rad organa i eliminisanje umora. To je razlog zašto vaš organizam žudi za ugljenim hidratima kad dođe do onog dobro poznatog popodnevnog pada energije, prenosi "Danas".

- Kao registrovani zdravstveni instruktor, radim na edukaciji klijenata o tome kako da u svakodnevnu ishranu unesu zdrave izvore ugljenih hidrata, onih koji su bogati vlaknima i drugim vitaminima. Klijenti se često plaše ugljenih hidrata i isprobavaju različite režime ishrane koji ih ograničavaju u korist proteina ili masti. Ipak, nedovoljan unos ugljenih hidrata može da dovede do nedostatka hranljivih materija i promenljivog raspoloženja i nivoa energije, naročito ako je fizička aktivnost deo vaše svakodnevice. Unos ugljenih hidrata u umerenim količinama može da vam obezbedi dodatnu energiju i održava hormonski balans u organizmu. Evo devet znakova da ste iz ishrane izbacili previše ugljenih hidrata i da ne treba da budete tako strogi. Osim toga, ugljeni hidrati imaju tako dobar ukus – kaže Isadora Baum.

1. Sve vreme ste jako umorni

Prema rečima Ešli Rajt, dijetetičara iz mreže zdravstvenih ustanova Orlando Health, ako nemate dovoljno energije i snage, možda je potrebno da povećate unos ugljenih hidrata. - Ugljeni hidrati su glavni izvor energije vašeg organizma i oni se prvi troše. Eliminisanje previše ugljenih hidrata iz ishrane može da dovede do letargije i iscrpljenosti – objašnjava Rajt.

2. Loše varenje

- Kada eliminišete previše ugljenih hidrata, vašem organizmu nedostaju važni izvori vlakana u ishrani – kaže Rajt. - Tu spadaju sveže voće, mahunarke i žitarice sa celim zrnom. Vlakna su od suštinske važnosti za dobro varenje, da ne pominjemo kontrolisanje šećera u krvi i holesterola – dodaje Rajt. Ako imate problema sa stomakom, razmislite o povećanom unosu zdravih ugljenih hidrata bogatih vlaknima.

3. Jako ste gladni

- Dobro balansiran obrok podrazumeva ugljene hidrate, proteine i zdrave izvore masti. Balansiran obrok pomaže da budete siti i zadovoljni, kao i da ne budete gladni između obroka – kaže Rajt. - Da li osećate glad posle užine bez ugljenih hidrata? Probajte užinu sa ugljenim hidratima i proteinima, kao što je jabuka sa prirodnim puterom od kikirikija. Videćete da vas ova kombinacija čini više sitim između obroka nego ove namirnice pojedinačno – preporučuje Rajt.

4. Imate nizak nivo šećera u krvi

- Da li osećate drhtavicu, vrtoglavicu ili češće imate glavobolju? Kada ne jedete ugljene hidrate, izlažete se riziku od pada nivoa šećera u krvi tokom dana – bjašnjava Rajt. - Postojan unos zdravih ugljenih hidrata u okviru svakog obroka je od ključne važnosti za stabilnost šećera u krvi – dodaje ona.

5. Nedostaju vam vlakna i magnezijum

Prema rečima dijetetičara Ešli Kof, "trebalo bi da budete jednako zabrinuti ako ne unosite dovoljno magnezijuma (70 odsto ishrane u SAD-u ne zadovoljava preporučene iznose), koji je prirodni antistres mineral za opuštanje mišića. Isto tako, u povrću ima nekih vrsta vlakana ali iz žitarica sa celim zrnom, mahunarki i semenki dobijate druge". - Svojim pacijentima koji vode računa o ugljenim hidratima preporučujem organsku ovsenu kašu kao osnovu za ugljene hidrate, kojoj dodaju zdrave masti, proteine i povrće bez skroba – savetuje Kof.

O ostalim znakovima čitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan