Pandemija ugrožava dijagnostiku i lečenje kancera svuda po Evropi

Pandemija ugrožava dijagnostiku i lečenje kancera svuda po Evropi

Dok je pažnja javnosti i vlasti bila usmerena na globalnu zdravstvenu krizu koja se razvijala usled širenja koronavirusa, Evropa je ulazila u još jednu zdravstvenu krizu. Nova alatka za podatke koju su kreirali Kvins univerzitet u Belfastu u Velikoj Britaniji i Evropska organizacija za borbu protiv raka, otkrila je do kojih razmera je sistem tretmana obolelih pacijenata poremećen.

Zbirni podaci – sakupljeni iz 200 izvora u 17 evropskih zemalja u početku – pokazuju da oko 100 miliona skrining testova nije obavljeno, dok je lečenje polovine pacijenata koji su oboleli od raka kasnilo. Čak milion Evropljana bi moglo da živi sa nedijagnostikovanim rakom, piše Euronews.rs.

S obzirom na prirodu virusa, bolnice i medicinski centri širom kontinenta bili su primorani da odlože ili otkažu lečenje i operacije kako bi umanjili rizik od zaražavanja ugroženih pacijenata. Koliko je štete pandemija nanela lečenju raka, ali i lečenje drugih bolesti još nije poznato. Međutim, istraživači se nadaju da će podaci dati potpuniju sliku o tome šta će biti nasleđe virusa.

Dok je pandemija koronavirusa otkrila značajne praznine u našim zdravstvenim sistemima, ukupni uticaji kovida na pružanje nege u evropskim zemljama su još uvek nepoznati – rekao je Mark Loler, profesor digitalnog zdravlja na Kvins univerzitetu. 

On dodaje da su razvili metod za prikupljanje podataka koji će pomoći u proceni izazova i nejednakosti u lečenju raka u okviru evropskih zemalja.

Pogubni uticaj kovida 19 na obolele od raka i usluge raka ne može se zanemariti. Pacijenti sa rakom ne mogu da čekaju, a ne možemo da dozvolimo da kovid dalje podriva borbu protiv raka – navodi Loler.

Detalje o ovoj problematici u određenim evropskim zemljama možete pročitati u članku na Euronews.rs.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan