Paori dobili sredstva za nabavku protivgradne opreme

Paori dobili sredstva za nabavku protivgradne opreme

Sedam poljoprivrednih gazdinastava i tri pravna lica potpisali su ugovore sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu o subvencionisanju sredstava za nabavku protivgradne mreže za voćarsku proizvodnju. Sekretarijat je ovom prilikom izdvojio oko 45 miliona dinara, ali ostalo je još novca. Konkurs je otvoren do septembra.

Zemljoradnička zadruga Ratar iz Kukujevaca jedna je od 10 aplikanata koji su dobili sredstava za nabaku protivgradne opreme.

– Podižemo protivgradnu mrežu na 10 hektara jabuke, dobili smo osam miliona koja je gornja granice što izađe blizu polovine sredstava, ako ne i polovina sredstava, znači nam naravno izuzetno mnogo jer svi težimo ka tome da sačuvamo voćnjak - kaže za RTV Vidosav Brnjašević, direktor zemljoradničke zadruge Ratar Kukujevci.

I voćnjak porodice Korać iz Šida od sada će biti sigurniji. Za sada imaju dva hektara trešnje, a žele da podignu i kruške i jabuke.

Svesni su da su vremenske nepogode sve češće i da je protivgradna mreža najbolji sistem zaštite.

– Pošto je trešnja bila u vreme velikih kiša ne bi bilo zgoreg kada bi ministarstvo pomoglo i taj sistem koji štiti trešnju od kiše, to je skupo za male proizvođače i za nas je to velika investricija - kaže Željka Korać, Šid.

Ovogodišnjim konkursom za nabavku sistema za protivgradnu zaštitu predviđeno je ukupno 270 miliona dinara.

Deo novca ranije je iskorišćen, a ovom prilikom, za deset korisnika dodeljeni su ugovori u vrednosto od 45 miliona dinara.

– Zadovoljstvo mi je što smo danas imali priliku da sa ovih 10 korisnika sklopimo ugovore, a napomenuo bi takođe da je u prethodnom vremenskom periodu značajan deo sredstava iskorišćen u ovu svrhu a ono što se pokazalo u prethodnom vremenskom periodu jeste da postoji značajno interesovanje poljoprivrednih proizvođača kada je u pitanju ova mera pokrajinskog sekretarijata - kaže Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Za ovu namenu ostalo je još oko 65 miliona dinara, a konkurs traje do 30. septembra pa Sekretarijat poziva poljoprivredne proizvođače da iskoriste ovu mogućnost.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan