PARIZ: Projekat studenata iz Novog Sada osvojio drugo mesto na međunarodnom takmičenju (FOTO)

PARIZ: Projekat studenata iz Novog Sada osvojio drugo mesto na međunarodnom takmičenju (FOTO)

Na četvrtom studentskom takmičenju "Devogame", koje je održano u Parizu, studenti Inženjerstva informacionih sistema na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka osvojili su drugo mesto za projekat na temu prevencije i smanjenja posledica poplava uz pomoć AI tehnologije, pod nazivom "Sistem za sprečavanje poplava".

U konkurenciji najboljih studenata iz Francuske, Nemačke, Holandije, Saudijske Arabije i Portugalije, Sara Havzi, Marko Puzović i Sebastijan Кokai predstavljali su Srbiju u finalu ovog takmičenja koje organizuje kompanija Devoteam.

Oni su, pod mentorstvom Teodore Lolić, asistentkinje na Кatedri za informaciono-komunikacione sisteme Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, predstavili svoj projekat koji će obrazovati društvo i podizati svest ljudi o rizicima od poplave, a zasniva se na primeni tehnologije sistema DroneSeed

Prema rečima Sare Havzi, našim takmičarima je bilo posebno interesantno sagledavanje načina na koji razmišljaju studenti iz drugih zemalja, a ono što su uočili kao svoju veliku prednost jeste interdisciplinarno znanje koje stiču na FTN-u i svom studijskom programu.

– Svi timovi su bili zaista kvalitetni i sve ideje su bile odlično razrađene. Кljuč našeg uspeha bila je sposobnost da obuhvatimo sve aspekte što nam je omogućio studijski program Inženjerstvo informacionih sistema koji studiramo. Zato mi nismo imali problem da sa žirijem razgovaramo, s jedne strane o poslovnom planu, marketingu i komunikacijama, a sa druge o veštačkoj inteligenciji, čipovima, senzorima i aplikaciji koju smo osmislili – navodi Sara.


Ovo takmičenje se sastojalo iz više etapa i ukupno je okupilo oko 1.245 učesnika. Finalu u Parizu su prethodile virtuelne igre u kojoj su učestvovali studenti inženjerskih fakulteta, poslovnih škola i internacionalnih univerziteta, nakon čega je usledilo polufinale. Lokalno polufinale je u svakoj zemlji okupilo ukupno trideset ekipa, koje su imale zadatak da tehnološkim rešenjem odgovore na planetarnu katastrofu, sa ciljem da se spase čovečanstvo. Na kraju, šest ekipa je odabrano za finalno nadmetanje na komu su studenti predstavili svoje projektu u formatu TEDx pred renomiranim četvoročlanim žirijem koji je bio sačinjen od rukovodstva kompanije Devoteam i predstavnikom veb-sajta Studyrama.

Ekipe su ocenjivane na osnovu kreativnosti i inovativnosti, dodatne vrednosti projekta, korisničkog iskustva, potencijala kratkoročnog pokretanja, budžetske izvodljivosti i kvaliteta usmene i pisane prezentacije. Prvo mesto odnela je ekipa studenata Fakulteta inženjerstva Univerziteta u Portu iz Portugala.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan