"Parking servis" negira nezakonitu naplatu na neuređenim parkiralištima (FOTO)

"Parking servis" negira nezakonitu naplatu na neuređenim parkiralištima (FOTO)

Podaci govore da u Novom Sadu ima preko 240.000 registrovanih vozila, a pod naplatom je više od 10.000 mesta. Prosta računica jasno ukazuje da nema dovoljno parkinga za sve četvorotočkaše.

Ranije smo pisali o doplatnoj odnosno posebnoj karti koja, kad vam se zacrveni na "šoferki", znači da niste platili parkiranje u zoni naplate. Kontrolori JKP "Parking servisa" dnevno izdaju više od 200 ovih "posebnih papirića" a, kako kažu u preduzeću, većina korisnika plati po dobijanju opomene, u roku od osam dana.

– Iako nemamo zakonsku obavezu, mi šaljemo opomene jer želimo da utičemo na korisnike da ne ulaze u nepotrebne troškove. Na sudu završi tek nekoliko procenata od dnevno izdatih posebnih karata, a ostatak se naplaćuje u postupku izvršenja – tvrde u "Parking servisu".


Međutim, Novosađani i njihovi gosti se redovno susreću sa neprijatnom situacijom da, nakon zaustavljanja vozila na neuređenom i neobeleženom prostoru, ispod brisača zateknu posebnu kartu ili, narodski rečeno, kaznu za neplaćanje parkinga. Ukoliko izbegnu plaćanje, sledi rešenje javnog izvršitelja kojim se, pored plaćanja kazne za parkiranje na neuređenoj površini, nameće i snošenje troškova izvršenja

U razgovoru sa novosadskim advokatima probali smo da saznamo da li je ova praksa JKP "Parking servisa" odnosno naplata na neizgrađenim, neuređenim i neobeleženim parkiralištima zakonita. U glas su svi rekli da gradsko preduzeće nema pravo da vrši naplatu na ovakvim parkiralištima. 


– 
Odlukom o javnim parkiralištima na teritoriji grada Novog Sada predviđeno je da su javna parkirališta javne saobraćajne površine i posebni prostori određeni i obeleženi za parkiranje. Razlikuju se stalna, privremena i povremena parkirališta. Na osnovu ove odluke, "Parking servis" je dužan da uređuje, održava, oprema i obeležava javna parkirališta. Takođe, parkirališta pod naplatom se određuju rešenjem Gradske uprave za saobraćaj i puteve i u svakom od tih rešenja, "Parking servis" je dužan da ih uredi, opremi i postavi saobraćajnu signalizaciju u skladu sa projektom. To uvek nije tako, iako je potpuno jasno da bi se površina smatrala parking mestom mora biti izgrađena, uređena, opremljena i obeležena u skladu sa zakonskim i tehničkim standardima. Stoga, ukoliko ovo javno preduzeće svoju obavezu izgradnje, uređivanja, opremanja, obeležavanja i održavanja parkirališta ne čini, nema pravo ni da vrši naplatu parkiranja na tim površinama. Takođe, pomenutom Odlukom predviđeno je da se preduzeće novčano kazni za prekršaj odnosno ako ne uređuje, ne održava, ne oprema i ne obeležava javna parkirališta čuli smo od advokata.

U ovom javnom preduzeću nismo dobili odgovor na pitanja da li vrše naplatu na neuređenim i neobeležnim parkiralištima i da li su nekada kažnjeni zbog neuređenja javnih parkirališta. Ipak, neki odgovori su stigli.

– "Parking servis" naplatu vrši na parkiralištima koja se nalaze u zonama naplate, a po rešenju Gradske uprave za saobraćaj i puteve. Parkiranje ne možemo naplaćivati na prostorima za koja nemamo rešenje. Sva parkirališta u Gradu su javna parkirališta, samo su neka opšta, a neka posebna. Posebna parkirališta se nalaze u zonama naplate (crvena, plava i bela). Sva parkirališta koja se nalaze u sistemu naplate su adekvatno uređena i obeležena, horizontalnom i vertikalnom signalizacijom ─ poručili su iz "Parking servisa".


Ipak, praksa pokazuje drugačije. U Ulici Kosančić Ivana postoji parking prostor koji je pod naplatom iako je neuređen, nije asfaltiran, pun je rupa, cigala, odvaljenih bankina, a nije ni obeležen horizontalnom signalizacijom. Građanin na ovoj lokaciji nije platio parking, a slučaj je završio na sudu.

– Pred sudom smo uspeli da dokažemo da JKP "Parking servis" ima obavezu izgradnje, uređenja i obeležavanja parking prostora na kom vrši naplatu, te da ukoliko ovu svoju obavezu ne poštuje, nema pravo ni da naplatu vrši. Korisnici parkirališta u Novom Sadu koji se nađu kao dužnici u postupku izvršenja povodom naplate posebnih karti treba da u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju izjave prigovor protiv rešenja o izvršenju, te da istaknu da prostor na kom su se parkirali i sa kog potiču kazne nije izgrađen, uređen ili obeležen, i da na ove okolnosti prilože fotografije. Suština je da mora biti obeležen i horizontalnom i vertikalnom signalizacijom – istakao je advokat Jug Vukićević

Zanimljiva situacija je i u Ulici Pap Pavla gde su parking mesta pod naplatom. Ona jesu asfaltirana, ali nisu obeležena horizontalnom signalizacijom. Advokat Vukićević veruje da je u skladu sa saobraćajno-tehničkim propisima obeležavanje farbom.


– 
Sve se svodi na stav sudije. Ako nađe da je i behaton kocka druge boje dovoljna za razumnu pretpostavku da je u pitanju obeleženo parking mesto, da bi usvojio zahtev za naplatom. Ipak, na pitanje bi morao da se izjasni veštak saobraćajne struke – zaključio je Vukićević.

Savet: Pazite gde parkirate ili angažujte advokata. 

Oceni vest:
11
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Djura

  pre 38 dana i 13 sati

  Ti sto parkiraju van obelezenog parking mesta trebaju da budu srecni sto im pauk nije odneo vozilo a ne da kukaju sto su dobili kaznu za neplacen parking koji iznosi 10 puta manje od pauka. Zbog takvih nam grad izgleda katastrofalno, pretvaraju zelene povrsine u blato koje posle razvlace naokolo po putu i pesackim stazama. Nece da plate parking pa negde najase gde im nije mesto da smetaju drugim ljudima i okolini. Bahatost prevelika.

  Oceni komentar:
  23
  26
 • Boka

  pre 38 dana i 12 sati

  U ulici Dr. Svetislava Kaspinovića ispred broja 7, uz asfalt, postoji obeleženi parking prostor koji neko naplaćuje, a ko stane a ne plati, oštećuju se vozila. Parking servis tvrdi da nisu oni, ali očigledno neko u njihovo ime vrši naplatu.

  Oceni komentar:
  2
  8
 • @djura

  pre 38 dana i 11 sati

  Očigledno nemate automobil, ili ga držite u garaži a vozite se busom kad ne shvatate problem. 240.000 vozila, a 10.000 parking mesta. Gde da se parkiram? U spavaću sobu?

  Oceni komentar:
  7
  28
 • Građani su u pravu

  pre 38 dana i 9 sati

  Izdaje li Parking servis fiskalne račune za naplate po terenu, ili je taj novac u rukama pojedinaca, da rade šta žele sa njim?

  Oceni komentar:
  3
  19
 • Marjan

  pre 37 dana i 22 sata

  U ulici Zlatne Grede sam dobio kaznu na zutom pojasu kolskog ulaza ispred objekta koji renovira moja firma i u nasem je vlasnistvu. Cestitke na kolima nije bilo (verovatno zato sto sam se zadrzao citavih 10min) i sliku kazu ne daju.

  Oceni komentar:
  3
  6
 • Djura

  pre 37 dana i 20 sati

  Imam automobil, nemam garazu, vozim se autom i bajsom, a zamislite da automobil nisam nikada parkirao van parking mesta. Ako ne nadjem parking, na mrzi me da ga potrazim malo dalje od destinacije na koju idem, ne mrzi me da hodam i nisam u fazonu da najasim na pesacku ili zelenu povrsinu jer je mom dupetu tako lakse. Zaista nije tesko.

  Oceni komentar:
  5
  21
 • Sima strahota

  pre 37 dana i 16 sati

  Godisnje ima 261 radni dan, dakle ako se ispise 200 posebnih karata od po 900 dinara svaka, parking servis godisnje samo po ovom osnovu uzme i do pola miliona evra. A tu su jos i SMS karte i godisnje karte, pauk, lezerina... Pa sta rade sa tolikim parama koji djavo?

  Oceni komentar:
  1
  15
 • Emily

  pre 34 dana i 17 sati

  Pogledajte samo koliko su prljavi obeleženi parkinzi, puni lišća, papira...oni uzimaju pare ali metlu nikada. A imaju obavezu po Odluci da održavaju ista....

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Dogoreće i ova sveća

  pre 34 dana i 16 sati

  Činjenica je da Parking Servis nije skoro ništa izgradio, već da je prigrabio imovinu nezakonito, tuđu imovinu, koju su gradili tuđi novci i da sad tu naplaćuje "svoja prava".
  No, promeniće se režim i sudstvo će kad-tad početi da radi po Justiciji.
  A onda će vlasnici parkinga zatražiti isplatu odštete koja je nezakonito naplaćivana.
  Počevši od stanara koji su platili te parkinge, pa do svih ostalih.

  Oceni komentar:
  1
  4