Parovi iz Srbije surogat majke traže u drugim zemljama

Parovi iz Srbije surogat majke traže u drugim zemljama

Kod surogat majčinstva zloupotreba nije moguća jer žene koje treba da iznesu tuđu trudnoću prolaze rigorozne zdravstvene i druge kontrole. Najčešće se odlučujemo za Ukrajinu, Rusiju i Grčku, gde nije komercijalizovano.

I pored neizmerne želje parova da se ostvare kao roditelji, ponekad je to apsolutno neizvodljivo. Čak i brojni pokušaji vantelesne oplodnje (VTO), iz nekog razloga, završavaju se neuspehom. Iako preciznih podataka nema, procenjuje se da u Srbiji više od 400.000 parova ima problem da ostvari potomostvo, a izostaju i podaci koliko se beba vantelesnom oplodnjom rodi, jer ne postoji VTO registar. U takvim okolnostima mnogi parovi bi pristali na surogat materinstvo, gde bi druga žena izvela trudnoću do kraja, ali je i to kod nas zakonom zabranjeno, prenose "Večernje novosti". 

Zašto se na surogat materinstvo gleda sumnjičavo, da li ga treba odobriti, kako se druge države ponašaju u sličnim situacijama, objašnjava dr medicinskog prava Hajrija Mujović iz Centra za pravna istraživanja Instituta društvenih nauka:

- Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji iz prošle godine zabranjuje surogat materinstvo kod nas, bez obzira na to što svaka VTO nije uspešna. To, naravno, ne sprečava parove iz Srbije da surogat majke potraže u drugim zemljama gde je njihovo postojanje dozvoljeno. Najčešće se odlučuju za Ukrajinu, Rusiju, Grčku ili neku drugu zemlju, gde je surogat materinstvo zasnovano na humanim i prijateljskim osnovama, a nije komercijalizovano, odnosno ova vrsta usluge se ne plaća.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nina nukic

  pre 426 dana i 14 sati

  Trebalo bi ovde uvesti zakon surogat majke,jeste da je to jako skupo u stranim zemljama ali neko bar na taj nacin moze postati roditelj

  Oceni komentar:
  0
  0
 • merinenic3

  pre 414 dana i 8 sati

  Naravno da trebaju surogat majke za parove koji ne mogu imati decu.nula sest cetri cetri osam dva devet nula dva devet.

  Oceni komentar:
  0
  1
sahrane novi sad štrajk poštara novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje bez struje bez vode isključenje vode Dom zdravlja Novi Sad horoskopski znaci raspored sahrana i ispraćaja dnevni horoskop pošte srbije raspored sahrana novi sad zodijak skupština grada novog sada novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević servisne informacije novi sad betanija horoskop elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje jkp lisje bebe vremenska prognoza novosađani Republički hidrometeorološki zavod