Patrijarh Irinej: Kad nam država vrati svu imovinu, plaćaćemo porez

Patrijarh Irinej: Kad nam država vrati svu imovinu, plaćaćemo porez

Srpski patrijarh Irinej izjavio je da će crkva plaćati porez onda kada država vrati crkvi njenu celokupnu imovinu i dodao da je pitanje vraćanja imovine veoma komplikovano i da se rešenje traži u pravcu zamenske restitucije.

U intervjuu za TV Hram na pitanje da li je učinak restitucije mogao da bude bolji patrijarh odgovara:

- To pitanje nije tako jednostavno, i mi shvatamo komplikovanost tog pitanja. Zahvalni smo državi što je vratila ono što je najlakše moguće vratiti - a to su šume.

Kako je naveo, situacija je malo bolja u Bačkoj po pitanju obradive zemlje, postoji i zakon ali taj problem nije rešen.

- Nisu rešena imanja koja su data bezemljašima a posebno je pitanje građevina za koje je država donela odluku koja nije bila očekivana - da se mogu prodati i prodata su manje - više budzašto. U crkvi ćemo insistirati da se tu izvrši pravilna kompenzacija, da se vrati ono što se može vratiti u prirodnom stanju, a ono sto ne može da to država reši - dodao je on.

Patrijarh kaže da se to postavlja i pitanje poreza.

- Ja sam to rekao i na tome ću ostati - dok se celokupna imovina ne vrati crkvi mi nećemo plaćati porez jer je gro država uživala i uživa. Kad nam bude vratila sve i crkva će plaćati poreze - rekao je patrijarh, dodajući da se sa institucijama razgovara o zamenskoj restituciji i da se u tom pravcu traži rešenje.

Govoreći o odnosima SPC i Vatikana i pape Franje, a imajući u vidu događaje tokom ratova na tlu bivše Jugoslavije, patrijarh ističe da je papa Franja čovek koji je sagledao vreme, priorodu i misiju crkve u svetu, i da je svestan događaja iz prošlosti koje je činila rimokatolička crkva a na uštrb čitavog hrišhanstva.

- On to uviđa i želi to stanje da popravi. Naš odnos sa Rimom umnogome kvare naše komšije sa događajima koje dobro pamtimo i koji predstavljaju tragediju naših naroda, i hrvatskog i srpskog - rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, neke nemile pojave se i danas dešavaju i one ne služe zbližavanju nego stoje kao prepreka.

- Mi kao hrišćani možemo uciniti sve da se to stanje na neki način popravi. To uviđa novi papa i zato je formirao svoju Komisiju da se vidi uloga (Alojzija) Stepinca. Mi preko naše Komisije pružamo istorijske činjenice koje su nepobitne a njihovo je koliko će to uvažiti - dodao je on.

Patrijarh je takođe ocenio da je položaj naseg naroda veoma težak.

- Okruženje nam je takvo kakvo je. Ovo što se danas dešava u Hrvatskoj nimalo nas ne raduje. Imam utisak da jedna ideologija koja je pobeđena ponovo nalazi utočište i tlo na tim prostorima. Natpisi koje vidimo, slavljenje lica koja su osuđenja - imamo utisak da se ponavlja ono što je nekada bilo prisutno - kaže on.

S druge strane tu je i pokušaj da se Kosovo otrgne od Srbije, dodao je patrijarh.

- A ja se pitam, naša crkva se pita, naš narod se pita - šta je Srbija bez Kosova. Sve vrednosno tamo ima svoj početak - zaključio je patrijarh.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

zdravko jelušić bebe horoskop Republički hidrometeorološki zavod Novosađanka Vreme u Srbiji žeželjev most Isključenje struje RHMZ rekonstrukcija vrelovoda novosađani isključenja struje novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina štrand izmena režima saobraćaja vrućine u novom sadu bez struje betanija servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana JKP Gradsko zelenilo JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Novom Sadu radovi na vrelovodu novosadsko porodilište prognoza vremena vremenska prognoza porodilje