Patrijarh Porfirije u uskršnjoj poslanici govorio o KiM, ratu u Ukrajini i rodno osetljivom jeziku

Patrijarh Porfirije u uskršnjoj poslanici govorio o KiM, ratu u Ukrajini i rodno osetljivom jeziku

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je u uskršnjoj poslanici sve verne ljude da umnogostruče molitve za mir i očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, ističući da je za SPC otuđenje te pokrajine od države Srbije, "posredno ili neposredno, defakto ili dejure - neprihvatljivo".

Patrijarh je, takođe, u poslanici pozvao vernike da se mole za mir u Ukrajini.

– Radujemo se danas, draga duhovna deco naša, radujemo se i proslavljamo Praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista iz mrtvih jer čineći to dobijamo zalog sopstvene pobede nad okovima smrti i svetu blagovestimo radost života – navodi se u poslanici objavljenoj na sajtu SPC.uskršnja posl

Patrijarh je naglasio da posebno pozivaju na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura.

 Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života. Na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države – naveo je patrijarh.

On je u poslanici naglasio i da je Gospod Isus Hristos takođe, rekao "Ne boj se! Samo veruj!" jer, vera koja prožima i osmišljava životni put, koja sokovima blagodatne snage hrani svekoliko ljudsko biće, uistinu može sve.

Patrihjarh je pozvao i na molitivu za mir u Ukrajini, za prestanak stradanja i sukobljavanja jednoverne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamene prijateljstvo i ljubav.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Новосађанин

  pre 369 dana i 7 sati

  Дићи глас против зла и пошасти значи бити каменован и осуђиван од стране оних који су скренули са правог пута.
  Ипак, истина је неприкосновена и увек ће надвладати зло и пошасти, као и гласе свих оних који их, свесни или несвесни свог греха, бране.
  Слава Богу! Патријарх српски господин Порфирије — Аксиос!

  Oceni komentar:
  5
  4
 • Dak

  pre 368 dana i 16 sati

  A možda da iskoristi svoj, ničim zasluženi autoritet, pa da kaže nešto zaista korisno za svoj napaćeni narod? Ne a? Nego politički pamfleti isključivo?!!!

  Oceni komentar:
  2
  2