Patrijarhova izjava o "senzitivnom jeziku" izazvala brojne negativne reakcije (VIDEO)

Patrijarhova izjava o "senzitivnom jeziku" izazvala brojne negativne reakcije (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome patrijarh Porfirije govori o "senzitivnom jeziku", obraćajući se nekome sa "jadnice".

Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže "a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene", pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna – samo su neke od patrijarhovih reči.

Snimak je izazvao lavinu negativnih reakcija na društvenim mrežama, a novinarka Biljana Lukić podelila je objavu uz poruku "Žene, pozdravio nas juče patrijarh".


I drugi su se oglasili povodom njegovog govora, a među njima je i predsednik PSG. 

Rečnik koji ne pristaje nikome, a najmanje patrijarhu. Pogotovo u državi koju je zapljusnuo talas femicida. Pritom ne razumem kako žena može biti jadnica i bednica, ali je zločin kad traži da bude psihološkinja ili dramaturškinja – napisao je na Tviteru je Grbović.

Predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura navela je da "povlači svaku lepu reč o osobi koja ovoliko mrzi žene".

– Koja dok se bavimo saniranjem bola i tuge nakon dva masakra, dok brojimo 18. žrtvu femicida i ko zna koji slučaj nasilja širi mržnju prema delu svoje pastve i bavi se glupostima. Nedostojan. A mogao je lepo kao otac Stevan. Vernica sam i ovo me gotovo pa nepovratno udaljava od crkve. Praktikovati veru mogu i u svoja četiri zida, ne moram ići tamo gde sam nepoželjna. Ovo je toliko sramotna izjava da reči nemam – navela je ona.

Ovakav govor patrijarha komentarisala je i Zorana Mihajlović.

Vaša Svetosti, još jednom da Vas podsetim, da je u poslednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena, samo zato jer su žene, a stotine dece ostalo je bez majki…. Ili da podsetim da je od početka godine, za 4,5 meseca ubijeno 18 žena – da li je to signal za ujedinjenje? Ili ćemo govorom mržnje da podstičemo nasilnike da su Bogom dani da ženama oduzimaju zivote?!?? Očito, da Patrijarh nema problem da koristi rodni senzitivni jezik kada govori o ženama kao "jadnicama i bednicama". Problem je valjda kad treba da ih nazove naučnicama, profesorkama, predsednicama. Ali za naše društvo, tužno je da bilo ko govori na ovaj način, a kad je to još i Patrijarh, onda je njegova odgovornost jos veca, a sramota nemerljiva. Mi vernice i "jadnice", "bednice" želimo da nasilje nad ženama prestane, i borićemo se i da učiteljicu zovemo učiteljica, i da naučnicu zovemo naučnica, ali i protiv govora mržnje i nasilja koje generišu i ovakvi "ispadi" Patrijarha – napisala je Mihajlović.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković takođe se oglasila.

Ona je istakla da dodatno zabrinjava što takve reči dolaze u trenucima "izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u društvu – deca i žene".

Ovo nije prvi put da patrijarh govori o rodno senzitivnom jeziku. U uskršnjoj poslanici je rekao da se iza njega krije "borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života".

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Новосађанин

  pre 335 dana i 16 sati

  Ништа спорно нема у изјави. Говори се о једној жени на функцији, не о свим женама.

  Јасно је да је у праву чим се погледа ко је све себи дао за право да га напада.

  Oceni komentar:
  31
  24
 • Sreća pa nisam preveliki vernik

  pre 335 dana i 3 sata

  Ono što je izgovorio Patrijarh nije dostojno govora bilo kog crkvenog velikodostojnika.
  Obično je, najobičnije, srpsko vređanje i ispoljavanje gneva.

  Oceni komentar:
  16
  25