PAŽNJA: Kapi za nos stvaraju zavisnost

PAŽNJA: Kapi za nos stvaraju zavisnost

Receptori u sluznici nosa vremenom postaju sve manje osetljivi na aktivne supstance u kapima za nos.

Sezona alergija mnoge primorava da koriste kapi za otpušavanje nosa jer antihistaminici ne postižu potpuni efekat terapije. Stručnjaci upozoravaju da je na ovakav način olakšavanje disanja pogrešan izbor leka jer dugotrajna upotreba kapi za nos stvara zavisnost!

- Kapi za nos propisuju se dosta često, u terapiji prehlada, upala sluznice nosa i sinusa ili posle povreda nosa – priča za Novosti.rs dr Svetlana Valjarević iz službe za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju KBC "Zemun".

Njihov efekat je brz i pacijent praktično odmah oseća olakšanje u vidu poboljšanog disanja na nos i prestanka curenja sekreta iz nosa. Ipak, ove kapi ne smeju da se koriste duže od pet dana, a najduže sedam dana u propisanoj dozi. Razlog za to je takozvani rebound efekat odnosno medikamentozni rinitis koji podrazumeva da ste posle dugotrajne upotrebe ovih kapi "zavisni" od njih, odnosno praktično ne možete da dišete na nos bez njihove upotrebe.

Receptori u sluznici nosa vremenom postaju sve manje osetljivi na aktivne supstance u kapima za nos. Zato je pacijentima potrebna njihova sve češća upotreba da bi postigli efekat dobrog disanja na nos. Dugotrajna primena može da dovede i do oštećenja sluznice, kao i do krvarenja.

- Da bi se sprečila zavisnost od kapi za nos, ne bi ih trebalo koristiti duže od 7 dana – savetuje dr Valjarević.

- Ukoliko postoji sumnja da je zavisnost već razvijena trebalo bi postepeno smanjivati dozu, zatim upotrebljavati kapi za nos za decu umesto za odrasle, da bi ih na kraju potpuno isključili. Umesto kapi za nos trebalo bi da se koriste rastvori na bazi morske vode.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ivana

  pre 1148 dana i 19 sati

  Odlican tekst, i ja sam zavisna od kapi.

  Oceni komentar:
  0
  0