Pažnja: Lažni anketari tipuju žrtve

Pažnja: Lažni anketari tipuju žrtve

Kontakt-centru Fonda PIO javili su se brojni građani koje obilaze anketari, koji se predstavljaju kao zaposleni u Fondu, i seniorima postavljaju pitanja o imovinskom stanju, prihodima, načinu života i pride traže njihov stav o važećem Zakonu o PIO.

Fond PIO je zvanično saopštio da ne sprovodi ankete na takav način jer to nije delatnost niti praksa koju upotrebljava, a naročito ne ulazeći u domove građana radi informacija o njihovom imetku ili šta misle o zakonskim propisima. Sve pristigle prijave je prosledio MUP-u, a građane zamolio da, ukoliko saznaju da se takve lažne ankete u ime Fonda i dalje sprovode, o tome obaveste policiju.

Već godinama stari su na meti raznih prevaranata i lopova. Postalo je gotovo uobičajeno da se penzioneri, koji dva puta mesečno podižu svoje prinadležnosti, nemilosrdno pljačkaju na ulici, odmah po izlasku iz banke ili pošte, a nisu bili retki ni napadi na poštare kada su im torbe pune novca za penzije.

Kradljivci tačno znaju koji su to dani, i zbog toga čak neko vreme dan isplate penzija nije objavljivan, ali ta praksa nije imala nikakvog efekta. Dobro obavešteni kad će najstariji imati gotovinu sačekuju ih po hodnicima zgrade gde stanuju ili zvone na vrata, tražeći tobože nekakvu informaciju. Čim im otvore vrata, stavljaju nogu na prag da ih ne mogu zatvoriti i onda upadaju u stan. Često osim novca uzimaju i druge dragocenosti, a najstariji dobro prođu ukoliko se sve završi samo na krađi jer je bilo monstruoznih mučenja, pa čak i ubistava.

Umesto klasičnog "tipovanja", lažni anketari počeli su da sofisticiranijihm metodama prikupljaju podatke o imovinskom stanju starijih osoba da bi utvrdili na koliki plen mogu računati. Zbog toga je važno, upozoravaju kriminolozi i stručnjaci za bezbednost, da nikoga nepoznatog, pa ni "anketare", ne puštaju u kuću.

Ukoliko ih i puste, ne treba da pričaju šta i koliko poseduju, a ako su bez potomaka, da to ne ističu. Naime, često su oni bez naslednike na meti prevaranata, spremnih da učine sve da bi ih "obrlatili" da s njima potpišu ugovor o doživotnom izdržavanju u zamenu za ostavljanje stana ili kuće. Kad parafiraju sporazum, ljubaznost "spasitelja" naglo nestaje, kao i oni sami, i pojavljuju se tek kada treba da preuzmu imovinu.

Dakle, bilo bi dobro da seniori u vreme isplata po penziju odlaze u grupama ili da nekom mlađem daju ovlašćenje da to čini umesto njih. Posebno moraju obratiti pažnju na to da iz tašne ili novčanika, kada je u njemu novac od penzije, ne vade sve pare jer je mnogo onih koji to posmatraju i prate, i čim dobiju prvu priliku – napadaju.

Za svako sumnjivo "anketiranje" treba obavestiti policiju ili Kontakt-centar Fonda PIO, od kojeg će saznati da su ih zaista posetili njihovi ovlašćeni predstavnici.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Novom Sadu isključenja struje Republički hidrometeorološki zavod nevreme Isključenje struje bez vode isključenje vode sahrane gradsko groblje horoskop JKP Vodovod i kanalizacija horoskopski znaci raspored sahrana novi sad novosađani jkp novosadska toplana javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novorođenčad novosadsko porodilište servisne informacije novi sad jkp lisje vlada srbije servisne informacije betanija Elektrodistribucija Novi Sad bebe bez struje detelinara klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novi sad elektrovojvodina