PEČENJARE U NOVOM SADU: Evo gde možete da "omastite brk" odličnim jagnjećim i prasećim pečenjem

PEČENJARE U NOVOM SADU: Evo gde možete da "omastite brk" odličnim jagnjećim i prasećim pečenjem

Jagnjetina ili prasetina, vruća ili hladna, omiljena su jela većine novosadskih porodica posebno kada je u pitanju neka svetkovina.

"Bez pečenja prave gozbe nema" – saglasni su mnogi sugrađani, a novogodišnja i božićna trpeza ne može da se zamisle bez ovog delikatesa. 

Legenda kaže kako su se hajduci, uskoci i svi drugi odmetnici s proleća nalazili u šumama i svako novo viđenje proslavljali upravo ovim jelom. Mnogi i danas porodična i slavska okupljanja praktikuju na ovaj način, doduše ne u šumi, ali zato imaju pečenjare koje uslužno peku jagnjetinu i prasetinu i ostale vrste mesa. 

A kako ne biste previše lutali, istražili smo gde mogu umesto vas da "okrenu" jagnjence ili prasence.  

Pečenjara "Kod Miće"

Ova pečenjara se nalazi na Klisi u Proleterskoj ulici i u njoj uslužno peku sve vrste mesa. Novosađani sa kojima smo razgovarali smatraju da je ovo ubedljivo najbolja pečenjara u gradu i imaju samo reči hvale.

Naša tajna lepo pečenog i hrskavog mesa nije u drvima, već je fazon u pećima koje su zidane šamotnom ciglom. One zapravo daju poseban ukus mesu – kaže Magdalena Novaković, supruga vlasnika. 

Kod njih Novosađani donose i velike i male prasiće jer razlike u pečenju nema, kako ističu, upravo zbog cigli koje, kada se dobro ugreju, odlično ispeku i veće i manje komade mesa. 

– Prase ili jagnje se ne okreće stalno kao što je to slučaj u limenim pećima, ali meso se ipak peče na ražnju. Osim što tradicionalno pečemo cele prasiće i jagnjad, sugrađani mogu da donesu i polutke, a nije redak slučaj da im uslužno ispečemo velike ćurke. Mušterije donose svoje meso, uglavnom kada su slave, povodom proslava Nove godine ili Božića, ali i za rođendane i krštenja. U zimskom periodu su uvek velike gužve pa je preporuka da se jave dva dana ranije – veli sagovornica. 

Kako saznajemo u pečenjari "Kod Miće" najbolje ide prasetina, ali ni jagnjetina ne zaostaje puno. 

Manji komadi se peku oko tri sata, a veći od četiti do pet sati. 

Cena uslužnog pečenja su različite, za meso do 20 kilograma cena je 1.500 dinara, sečenje je 500. Za veće prasiće i jagnjad cena je 80 dinara po kilogramu, a sečenje je 600 dinara. Polutke do 10 kila su 800, a seku se po ceni od 200 dinara.


Masara "Đurđević"

Na Futoškom putu 51 nalazi se restoran "Đurđević" u čijem sklopu je smeštena i mesara, a Novosađanima su na raspolaganju i usluge besplatnog pečenja mesa. Ovde imaju veliki izbor mesa koje, po želji , odmah mogu da vam pripreme. 

Meso se naručuje kao nepečeno, tako da postoji razlika između naručene i dobijene kilaže odnosno gramaže, pa je u tom slučaju najbolje da se posavetujete s mesarima. 

Novosađani kažu da je meso pečeno ovde odlično i ukusno, a da svakako vredi posetiti i njihov restoran. 

– Osnovna delatnost nam je prodaja mesa a uz to smo napravili i sistem gotovih jela i uslužno pečenje roštilja i drugih vrsta mesa. Dakle, svako može da dođe i da kupi meso koje se odmah peče, što znači potpuno besplatno – kažu u ovom objektu.

Mesara "Gavrilović"

Još jedna mesara koja u ponudi ima sve vrste svežeg mesa, ali prodaju i svinjsko i jagnjeće pečenje.  

Za Novosađane koji kupe meso u ovoj mesari postoji i mogućnost uslužnog pečenja, a po dogovoru ga dostavljaju i na  kućnu adresu. Za meso koje se kupi kod njih, uslužno pečenje je besplatno.  

Mesare su im smeštene na tri lokacije u gradu, u Ulici Pavla Papa, kao i na Bulevarima oslobodjenja i Slobodana Jovanovića. 

Oni koji ne žele uslužno da peku, mogu da uživaju sa gostima, rodbinom ili sami u odličnom pečenju koje se spravlja u restoranu "Garvrilović" na Mišeluku. 

 


Pečenjara "Tucakov"

Nalazi se na Rumenačkom putu 83. U ovoj pečenjari pripremaju meso na veoma originalan i zanimljiv način, a izum se jednostavno zove skockana prasetina

Od nedavno u ponudi imaju i skockanu jagnjetinu, a ako više volite klasiku, uslužno peku i ucelo. Kilogram prasećeg pečenja 1.500, a sečenog na kocke je 2.500 dinara.

Šta kažu Novosađani?

Sugrađani ističu da odlično uslužno pečenje imaju i u restoranu "Trojka" u Drinskoj 2.

 – Svaka preporuka za restoran i pečenjaru. Imaju odlično pečeno meso koje je uvek toplo i hrskavo. Ispeku sve prema želji kupca. Jagnjetina je prste da poližeš – kaže Radoje.


Mnogi hvale pečenjare "
Bjelan" u Futogu i  "021" koja se nalazi na Klisi. Još jedno mesto koje u svom sklopu ima i restoran je pečenjara "Siki" a smeštena je takođe na Klisi. 

Za pojedince ovo je najbolje mesto u gradu gde se jede odlično pečenje.

– Pečenjara "Siki" na Klisi je najbolja. Veoma su ljubazni, a i higijena je na visokom nivou. Oni imaju svoje prasiće, vi izaberete ono koje želite, gazda ga sredi, peče i iseče, a cena zavisi od veličine praseta. Kvalitet za svaku pohvalu – kaže Dragica D

Mnogi hvale i veternički restoran "Pardija" koji takođe ima i uslužno pečenje prasetine i jagnjetime.

– Restoran "Pardija" u Veterniku ima svoju pečenjaru – sve preporuke za njih. Moja porodica godinama uslužno peče tamo za svaku veću proslavu. I ove godine ćemo za Novu godinu i Božić kod njih poručiti meso, po mom mišljenju najbolji su u gradu i okolini – kaže Zorica.

Inače, iako svoje pečenjare reklamiraju na Fejsbuk stranicama, nisu svi bili raspoloženi za priču, jer verovatno nemaju registrovane radnje za obavljanje ove delatnosti.  

Oceni vest:
32
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Besnik Hoda

  pre 1378 dana i 7 sati

  Po meni naj bolje pečenje može se pojesti u restoran KNIN u Drinskoj

  Oceni komentar:
  11
  17
 • Intelone

  pre 1087 dana i 17 sati

  Pecenjara kod Mice je katastrofa, jednom su mi ukrali pecenje i nikad vise ne idem kod njih...otvorite oci i neka seku ispred vas

  Oceni komentar:
  9
  12
 • Branko

  pre 958 dana i 12 sati

  Trojka je katastrofa, nekada je bila dobra dok pre par godina nije promenjen vlasnik. Sada sam sze dva puta opekao tako što sam došao po pečenje i odneo kući da ručamo i onda sam otkrio da su mi spakovali više kostiju od mesa. Jednom da se pogreši ok, ali drugi put sam shvatio da im je to praksa. Ono mesa što je bilo u moru kostiju je, priznajem, bilo lepo ispečeno, ali....

  Oceni komentar:
  6
  16