PEČENJARE U NOVOM SADU: Evo gde možete da "omastite brk" odličnim jagnjećim i prasećim pečenjem

PEČENJARE U NOVOM SADU: Evo gde možete da "omastite brk" odličnim jagnjećim i prasećim pečenjem

Jagnjetina ili prasetina, vruća ili hladna, omiljena su jela većine novosadskih porodica posebno kada je u pitanju neka svetkovina.

"Bez pečenja prave gozbe nema" – saglasni su mnogi sugrađani, a novogodišnja i božićna trpeza ne može da se zamisle bez ovog delikatesa. 

Legenda kaže kako su se hajduci, uskoci i svi drugi odmetnici s proleća nalazili u šumama i svako novo viđenje proslavljali upravo ovim jelom. Mnogi i danas porodična i slavska okupljanja praktikuju na ovaj način, doduše ne u šumi, ali zato imaju pečenjare koje uslužno peku jagnjetinu i prasetinu i ostale vrste mesa. 

A kako ne biste previše lutali, istražili smo gde mogu umesto vas da "okrenu" jagnjence ili prasence.  

Pečenjara "Kod Miće"

Ova pečenjara se nalazi na Klisi u Proleterskoj ulici i u njoj uslužno peku sve vrste mesa. Novosađani sa kojima smo razgovarali smatraju da je ovo ubedljivo najbolja pečenjara u gradu i imaju samo reči hvale.

Naša tajna lepo pečenog i hrskavog mesa nije u drvima, već je fazon u pećima koje su zidane šamotnom ciglom. One zapravo daju poseban ukus mesu – kaže Magdalena Novaković, supruga vlasnika. 

Kod njih Novosađani donose i velike i male prasiće jer razlike u pečenju nema, kako ističu, upravo zbog cigli koje, kada se dobro ugreju, odlično ispeku i veće i manje komade mesa. 

– Prase ili jagnje se ne okreće stalno kao što je to slučaj u limenim pećima, ali meso se ipak peče na ražnju. Osim što tradicionalno pečemo cele prasiće i jagnjad, sugrađani mogu da donesu i polutke, a nije redak slučaj da im uslužno ispečemo velike ćurke. Mušterije donose svoje meso, uglavnom kada su slave, povodom proslava Nove godine ili Božića, ali i za rođendane i krštenja. U zimskom periodu su uvek velike gužve pa je preporuka da se jave dva dana ranije – veli sagovornica. 

Kako saznajemo u pečenjari "Kod Miće" najbolje ide prasetina, ali ni jagnjetina ne zaostaje puno. 

Manji komadi se peku oko tri sata, a veći od četiti do pet sati. 

Cena uslužnog pečenja su različite, za meso do 20 kilograma cena je 1.500 dinara, sečenje je 500. Za veće prasiće i jagnjad cena je 80 dinara po kilogramu, a sečenje je 600 dinara. Polutke do 10 kila su 800, a seku se po ceni od 200 dinara.


Masara "Đurđević"

Na Futoškom putu 51 nalazi se restoran "Đurđević" u čijem sklopu je smeštena i mesara, a Novosađanima su na raspolaganju i usluge besplatnog pečenja mesa. Ovde imaju veliki izbor mesa koje, po želji , odmah mogu da vam pripreme. 

Meso se naručuje kao nepečeno, tako da postoji razlika između naručene i dobijene kilaže odnosno gramaže, pa je u tom slučaju najbolje da se posavetujete s mesarima. 

Novosađani kažu da je meso pečeno ovde odlično i ukusno, a da svakako vredi posetiti i njihov restoran. 

– Osnovna delatnost nam je prodaja mesa a uz to smo napravili i sistem gotovih jela i uslužno pečenje roštilja i drugih vrsta mesa. Dakle, svako može da dođe i da kupi meso koje se odmah peče, što znači potpuno besplatno – kažu u ovom objektu.

Mesara "Gavrilović"

Još jedna mesara koja u ponudi ima sve vrste svežeg mesa, ali prodaju i svinjsko i jagnjeće pečenje.  

Za Novosađane koji kupe meso u ovoj mesari postoji i mogućnost uslužnog pečenja, a po dogovoru ga dostavljaju i na  kućnu adresu. Za meso koje se kupi kod njih, uslužno pečenje je besplatno.  

Mesare su im smeštene na tri lokacije u gradu, u Ulici Pavla Papa, kao i na Bulevarima oslobodjenja i Slobodana Jovanovića. 

Oni koji ne žele uslužno da peku, mogu da uživaju sa gostima, rodbinom ili sami u odličnom pečenju koje se spravlja u restoranu "Garvrilović" na Mišeluku. 

 


Pečenjara "Tucakov"

Nalazi se na Rumenačkom putu 83. U ovoj pečenjari pripremaju meso na veoma originalan i zanimljiv način, a izum se jednostavno zove skockana prasetina

Od nedavno u ponudi imaju i skockanu jagnjetinu, a ako više volite klasiku, uslužno peku i ucelo. Kilogram prasećeg pečenja 1.500, a sečenog na kocke je 2.500 dinara.

Šta kažu Novosađani?

Sugrađani ističu da odlično uslužno pečenje imaju i u restoranu "Trojka" u Drinskoj 2.

 – Svaka preporuka za restoran i pečenjaru. Imaju odlično pečeno meso koje je uvek toplo i hrskavo. Ispeku sve prema želji kupca. Jagnjetina je prste da poližeš – kaže Radoje.


Mnogi hvale pečenjare "
Bjelan" u Futogu i  "021" koja se nalazi na Klisi. Još jedno mesto koje u svom sklopu ima i restoran je pečenjara "Siki" a smeštena je takođe na Klisi. 

Za pojedince ovo je najbolje mesto u gradu gde se jede odlično pečenje.

– Pečenjara "Siki" na Klisi je najbolja. Veoma su ljubazni, a i higijena je na visokom nivou. Oni imaju svoje prasiće, vi izaberete ono koje želite, gazda ga sredi, peče i iseče, a cena zavisi od veličine praseta. Kvalitet za svaku pohvalu – kaže Dragica D

Mnogi hvale i veternički restoran "Pardija" koji takođe ima i uslužno pečenje prasetine i jagnjetime.

– Restoran "Pardija" u Veterniku ima svoju pečenjaru – sve preporuke za njih. Moja porodica godinama uslužno peče tamo za svaku veću proslavu. I ove godine ćemo za Novu godinu i Božić kod njih poručiti meso, po mom mišljenju najbolji su u gradu i okolini – kaže Zorica.

Inače, iako svoje pečenjare reklamiraju na Fejsbuk stranicama, nisu svi bili raspoloženi za priču, jer verovatno nemaju registrovane radnje za obavljanje ove delatnosti.  

Oceni vest:
26
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Besnik Hoda

  pre 312 dana i 3 sata

  Po meni naj bolje pečenje može se pojesti u restoran KNIN u Drinskoj

  Oceni komentar:
  4
  9
 • Intelone

  pre 21 dan i 15 sati

  Pecenjara kod Mice je katastrofa, jednom su mi ukrali pecenje i nikad vise ne idem kod njih...otvorite oci i neka seku ispred vas

  Oceni komentar:
  0
  1