Peške od Novog Sada do Beograda u borbi za "Aleksin zakon"

Peške od Novog Sada do Beograda u borbi za "Aleksin zakon"

U nedelju 26. juna u tri grada će biti organizovani protesti tišine sa zahtevom "Hoću Aleksin zakon", a idejni tvorac ovog, sada već 23. po redu protesta, Vladimir Jovanović odlučio je da starim putem otpešači od Novog Sada do Beograda.

Naredne nedelje Novi Sad, Vršac i Beograd će u isto vreme, tzv. "gromoglasnom tišinom" stupiti u povorke koje za cilj imaju podizanje svesti kod građana po pitanju vršnjačkog nasilja. Kao dodatna akcija celoj ovoj ideji je i akcija "Od trga to trga" za Aleksin zakon, za "pravdu za Vukašina" i za Teodoru Milić.

Vladimir Jovanović kaže da će krenuti u subotu i oko 16 časova narednog dana stići u Beograd gde će se pridružiti tzv. "povorci tišine".

- Nosiću transparente da bi i građani usputnih mesta bili obavešteni o ovim akcijama. Na ideju za ovo maratonsko pešačenje došao sam jer moramo na neki način što više građana upoznati sa tim za šta se mi zalažemo, koliko je za svakog od nas važan Aleksin zakon, da on već postoji i da samo treba zajedničkim trudom i da se usvoji.

"Aleksin zakon" kao skup izmena u tri zakona, osim toga što ima oblik zakonskih normi ima i tačke koje govore šta preduzeti i kako se ponašati u slučajevima vršnjačkog nasilja. Upravo je to preko potrebno zarad smanjivanja količine vršnjačkog nasilja u obrazovnim institucijama.

Iako je gotova školska godina, iako su se đaci raspustili, potreba za ovakvim zakonom ne jenjava, smatra Jovanović. - Upravo je sada pravi momenat da političke strukture usvoje ovaj set izmena poznatiji kao "Aleksin zakon", da bi sledeća školska godina počela bezbednije za svako dete. Naša deca treba da idu u obrazovne ustanove mirna i spokojna, a ne da odlaze u škole kao na bojna polja, sa strahom i strepnjom i pitanjem da li će nepovređena završiti taj dan - kaže on.

Podsetimo, do sada je u desetak gradova održana serija mirnih protesta sa samo jednim zahtevom, "Hoću Aleksin zakon". Skoro da nema žitelja Srbije koji nije upoznat sa slučajem Alekse Jankovića ili sa drugim slučajevima žrtava vršnjačkog nasilja.

Da bi problem vršnjačkog nasilja mogao efikasnije da se rešava, neophodno je da se ovaj zakon i konačno usvoji, smatraju organizatori.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan