Peške od Novog Sada do Beograda zbog vršnjačkog nasilja

Peške od Novog Sada do Beograda zbog vršnjačkog nasilja

Novosadski fotoreporter Vladimir Jovanović, organizator protesta „Dva minuta tišine“, u ponoć peške je krenuo za Beograd kako bi javnosti skrenuo pažnju na problem vršnjačkog nasilja i pozvao na usvajanje „Aleksinog zakona“ koji se bavi ovom problematikom, i koji se još uvek nalazi u skupštinskoj proceduri.

U nedelju 26. juna od 16.45 sati, istovremeno će biti organizovane povorke tišine u Novom Sadu, Beogradu i Vršcu pod nazivom „Hoću Aleksin zakon“. Jovanović namerava da se pridruži protestantima na beogradskom Trgu republike.

- Ovo još jedan pokušaj da podignemo svest građana Srbije vezano za vršačko nasilje, ali i da ubedimo političare da požure sa usvajanjem ovog zakona.  Nasilje je na nenormalnom nivou,  deca stradaju, a nemamo ništa vrednije od njih. Predlog zakona je prošao Odbor za prava deteta Skupštine Srbije. Međutim proces je stao zbog izbora. Prvo smo čekali da se konstituiše parlament, sad čekamo da se oformi Vlada. Nadamo se da će se novi zakon uskoro usvojiti – kazao je Jovanović pred polazak na put.

Vladimir trenutno pešači starim putem do Beograda i nosi na sebi transparent na kojem piše „Hoću Aleksin zakon“, „Pravda za Vukašina“ i „Pomoć za Teodoru Milić“.

- Želim da prođem kroz što više naseljenih mesta kako bi ljudi videli naše poruke. Prva poruka se odnosi na zakon, druga podseća na dete koje je bilo žrtva vršačkog nasilja, a treći poziva za pomoć devojci kojoj su potrebne pare za lečenje u inostranstvu – objašnjava Jovanović.

Neformalna Fejsbuk grupa „Dva minuta tišine“ organizuje proteste na novosadskom Trgu slobode svake nedelje od marta 2015. godine, ukazujući na brojne društvene i socijalne probleme koji opterećuju Srbiju. Do sada su organizovali oko 80 skupova, a zbog „Aleksinog zakona“ okupljali su se čak 23 puta.

 

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Konstantin Kecic

  pre 1430 dana i 6 sati

  Veliki pozdrav i podrška Vladimiru !!!

  Oceni komentar:
  0
  3