"Pet minuta gromoglasne tišine": Zajedno protiv daljeg unižavanja novinarske profesije

"Pet minuta gromoglasne tišine": Zajedno protiv daljeg unižavanja novinarske profesije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas novinare i elektronske medije da u utorak, 3. maja, u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i na taj način se pridruže simboličnoj međunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" kako bi javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.

- NUNS poziva medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju novinarske profesije i učinimo sve kako bi vratili poverenje građana. Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje javnosti, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika, navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da su "država i vlast dužni da novinarima i medijima obezbede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure", a da medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.
 
Kako su naveli, stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše "sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca, stotine medijskih radnika otpušteno je tokom prethodne godine, a ponižavajuće niske zarade isplaćuju se hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama".
 
 
Međunarodna organizacija "Fridom haus" i ove godine je svrstala Srbiju u listu delimično slobodnih zemalja po slobodi medija. Misija OEBS-a u Srbiji i NUNS će u sredu, 4. maja, u beogradskom Domu omladine, obeležiti Svetski dan slobode medija debatom na temu "Očuvanje javnog interesa kroz zaštitu novinarske privatnosti i novinarskih izvora".
 
Na svečanosti koja će tim povodom biti održana u sredu, 5. maja, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, NUNS i Ambasada SAD dodeliće nagrade za najveća dostignuća u istraživačkom novinarstvu.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop sahrane novi sad bez struje novosadska policija klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja JGSP "Novi Sad" elektrovojvodina jkp lisje isključenje vode izmena trase autobusa Isključenje struje servisne informacije izmena režima saobraćaja novosadsko porodilište bez vode raspored sahrana novi sad intervju Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu isključenja struje servisne informacije novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević mural bebe novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija betanija klisa jkp novosadska toplana novosađani