Pet saveta kako da preživite paklene vrućine u Srbiji

Pet saveta kako da preživite paklene vrućine u Srbiji

Meteorolozi upozorili da nas posle vrelog proleća čeka jedno od deset najtoplijih leta u istoriji.

Iako kalendarski gledano leto još nije stiglo, u našoj zemlji su do sada registrovana četiri toplotna talasa. Jasminka Smailagić, načelnica Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze RHMZ, kazala je da se u tokom jula i avgusta očekuje pojava toplotnih talasa.

Prema procenama meterologa, leto će biti sučano, a padavine će biti ispod proseka. 

- Možete očekivati između 18 i 28 dana sa kišom, dok će na planinama taj broj iznositi do 36 dana - kazala je Smailagićeva.

Indeks UV zračenja u našoj zemlji, prema podacima RHMZ, spada u kategoriji visokih i kreće se od šest do sedam. Stručnjaci upozoravaju da se ne izlazi napolje bez zaštite od sunca, pogotovu u periodu od 10 do 17 sati, kada je sunce najjače.

Kako savetuju stručnjaci, prvi na udaru su svetloputi, svetlooki i deca, kojima se preporučuje nošenje šešira i naočara, jer kada je povećan UV indeks prvo strada rožnjača na oku, pa koža. Dermatolog Vesna Ilić kaže da bi trebalo da se štitimo od sunca.

- Treba se držati hladovine, a oni koji moraju da izađu, treba da prekriju odećom sve delove kože, da nose šešir sa što većim obodom i naočare koje apsorbuju UV zrake – kaže Ilić.

Čuvajte se prilikom kupanja

Nažalost, često se u vestima čuje da se neko udavio, tokom kupanja u moru, reci, jezeru. Previše zagrejan organizam ili pak skok u vodu u alkoholisanom stanju ili punog stomaka, mogu biti pogubni, upozoravaju stručnjaci. Ukoliko se naglo skoči u vodu može doći do grčenja mišića, sužavanja krvnih sudova, a na kraju do infarkta i to dok ste u vodi - što je veoma opasno.

Suša donosi više cene hrane

Više cene žitarica, mleka, stočne hrane, ali i prodaja stoke po znatno nižim cenama, posledice su koje nas očekuju zbog visokih temperatuura .Suša ne utiče na prinos koji je zasađen u jesen, međutim ako ne bude bilo ozbiljnih kiša, kukuruz, šećerna repa i soja će imati ozbiljnih problema, upozorava agronomski analitičar Milan Prostran.

Požari na otvorenom

Izuzetno visoke temperature idu u prilog požarima, ali i njihovom brzom širenju. Samo prošlog leta je nedeljama gorelo crnogorsko i hrvatsko primorje.

- Uvek kada su visoke temperature apelujemo građanima da ne pale vatru blizu šuma, ne pale korov, ne bacaju opuške od cigara u šumi – kažu vatrogasci.

Zdravlje na udaru

Naglo izlaganje suncu može dovesti do pregrevanja organizma, sunčanice i toplotnog udara. Prim. dr Petar Borović objašnjava da su šešir, lagana odeća i naočare za sunce, glavni saveznici protiv sunca. Tokom visokih temperatura važna je ishrana, i to lagana – krastavac, paradajz, tikvice.

-Takođe je bitno uzimati dosta vode i to pre jela - kaže Božović.

Hronični bolesnici su mnogo osetljivi od ostalih, i zbog toga je bitno da izbegavaju period od 10 do 17 h kada je UV zračenje najjače.

Izvor: Srbijadanas

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

policija horoskopski znaci Isključenje struje novosadsko porodilište betanija bez grejanja Republički hidrometeorološki zavod sahrane novi sad jkp lisje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja bez struje isključenje grejanja isključenje vode Dom zdravlja Hitna pomoć bez vode horoskop bebe dnevni horoskop srpska pravoslavna crkva servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad isključenja struje novosađani jkp novosadska toplana raspored sahrana novi sad elektrovojvodina