Pet saveta kako da preživite paklene vrućine u Srbiji

Pet saveta kako da preživite paklene vrućine u Srbiji

Meteorolozi upozorili da nas posle vrelog proleća čeka jedno od deset najtoplijih leta u istoriji.

Iako kalendarski gledano leto još nije stiglo, u našoj zemlji su do sada registrovana četiri toplotna talasa. Jasminka Smailagić, načelnica Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze RHMZ, kazala je da se u tokom jula i avgusta očekuje pojava toplotnih talasa.

Prema procenama meterologa, leto će biti sučano, a padavine će biti ispod proseka. 

- Možete očekivati između 18 i 28 dana sa kišom, dok će na planinama taj broj iznositi do 36 dana - kazala je Smailagićeva.

Indeks UV zračenja u našoj zemlji, prema podacima RHMZ, spada u kategoriji visokih i kreće se od šest do sedam. Stručnjaci upozoravaju da se ne izlazi napolje bez zaštite od sunca, pogotovu u periodu od 10 do 17 sati, kada je sunce najjače.

Kako savetuju stručnjaci, prvi na udaru su svetloputi, svetlooki i deca, kojima se preporučuje nošenje šešira i naočara, jer kada je povećan UV indeks prvo strada rožnjača na oku, pa koža. Dermatolog Vesna Ilić kaže da bi trebalo da se štitimo od sunca.

- Treba se držati hladovine, a oni koji moraju da izađu, treba da prekriju odećom sve delove kože, da nose šešir sa što većim obodom i naočare koje apsorbuju UV zrake – kaže Ilić.

Čuvajte se prilikom kupanja

Nažalost, često se u vestima čuje da se neko udavio, tokom kupanja u moru, reci, jezeru. Previše zagrejan organizam ili pak skok u vodu u alkoholisanom stanju ili punog stomaka, mogu biti pogubni, upozoravaju stručnjaci. Ukoliko se naglo skoči u vodu može doći do grčenja mišića, sužavanja krvnih sudova, a na kraju do infarkta i to dok ste u vodi - što je veoma opasno.

Suša donosi više cene hrane

Više cene žitarica, mleka, stočne hrane, ali i prodaja stoke po znatno nižim cenama, posledice su koje nas očekuju zbog visokih temperatuura .Suša ne utiče na prinos koji je zasađen u jesen, međutim ako ne bude bilo ozbiljnih kiša, kukuruz, šećerna repa i soja će imati ozbiljnih problema, upozorava agronomski analitičar Milan Prostran.

Požari na otvorenom

Izuzetno visoke temperature idu u prilog požarima, ali i njihovom brzom širenju. Samo prošlog leta je nedeljama gorelo crnogorsko i hrvatsko primorje.

- Uvek kada su visoke temperature apelujemo građanima da ne pale vatru blizu šuma, ne pale korov, ne bacaju opuške od cigara u šumi – kažu vatrogasci.

Zdravlje na udaru

Naglo izlaganje suncu može dovesti do pregrevanja organizma, sunčanice i toplotnog udara. Prim. dr Petar Borović objašnjava da su šešir, lagana odeća i naočare za sunce, glavni saveznici protiv sunca. Tokom visokih temperatura važna je ishrana, i to lagana – krastavac, paradajz, tikvice.

-Takođe je bitno uzimati dosta vode i to pre jela - kaže Božović.

Hronični bolesnici su mnogo osetljivi od ostalih, i zbog toga je bitno da izbegavaju period od 10 do 17 h kada je UV zračenje najjače.

Izvor: Srbijadanas

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

odbojkaški klub vojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje bez struje novosadsko porodilište novi sad betanija zdravlje beograd Vreme u Novom Sadu elektrovojvodina bez vode servisne informacije novi sad RHMZ isključenja struje matičar MUP vremenska prognoza novosađani Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza novi sad JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode vladimir putin istraživanje bebe novorođenčad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Srbija OK Vojvodina