Petarde nisu igračka, od Nove godine kazne za maloletnike

Petarde nisu igračka, od Nove godine kazne za maloletnike

Bacanje petardi može da bude opasna zabava. Petarde nisu igračka, pa bi i roditelji i deca trebalo da budu svesni posledica njihovog korišćenja.

Najpopularnije pirotehničke naprave, uprkos zabrani države, mogu da se kupe na svakoj pijaci ili buvljaku. Nove odredbe Zakona o javnom redu i miru, koje će se primenjivati od Nove godine, predviđaju kazne od 50.000 do 100.000 dinara ili 120 sati društveno korisnog rada za bacanje petardi ili korišćenje pirotehničkih sredstava. Kazni neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će umesto njih odgovarati roditelji, prenosi RTS.

Svake godine tokom novogodišnjih i božićnih praznika mnogo dece zadobije lakše i teže povrede zbog igranja sa petardama. Plastični i rekonstruktivni hirurg u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj dr Ivan Rakić kaže da svake godine imaju desetak težih slučajeva povreda od pirotehničkih sredstava. Pacijente sa lakšim povredama koji prođu kroz ambulantu, kaže, teško je prebrojati. On dodaje da su imali slučajeva gde je bilo amputacija cele šake, prstiju, ruke, teških opekotina. Ove godine još nije bilo značajnih povreda, ali onaj "glavni udar" tek dolazi. Petarde se moraju koristiti onako kako to predviđa uputstvo za upotrebu jer sve ostalo je izuzetno opasno – držanje u ruci, stavljanje petarde u kutiju ili nekom u džep, prilaženje dok još nije eksplodirala. Pored toga, trebalo bi, po mogućstvu, kupovati isključivo atestirane proizvode. Posebno je važno da deca, ukoliko već koriste petarde, budu pod nadzorom odraslih, kao i u bilo kojoj drugoj situaciji kada postoji opasnost da se povrede, upozorava RTS.

Ukoliko se povreda i dogodi, važno je znati kako da se ukaže prva pomoć. Prema rečima dr Rakića najčešća blaža povreda je opekotina, a prva pomoć je hlađenje vodom i zavijanje tog dela koji je povređen u krpu natopljenu hladnom vodom i odlazak u neku od dežurnih ustanova gde će lekar proceniti kakav treba da bude dalji tok lečenja. Ako posle eksplozije petarde čestice dospeju u oko, ne pokušavajte da ih sami izvadite ili isperete, nego se odmah uputite kod očnog lekara.

Pirotehnika ne ugrožava samo ljude – procenjuje se da u vreme praznika, u svetu od srčanog udara izazvanog petardama nastrada oko 5.000 pasa. Zbog toga su Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS i druge organizacije pokrenule akciju u kojima apeluju da se ne bacaju petarde.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 1186 dana i 20 sati

  A što nije već na snazi...Otvaraju se nove prodavnice pirotehnike ?

  Oceni komentar:
  2
  9
 • Ja

  pre 1186 dana i 8 sati

  Predlažem da se prodaja protivničkih sredstava ZABRANI. Bace petardu pored tebe, na tebe, stave he u japuljču ili džep i pobegnu. Koga kazniti? A ti prenerazen, povređen, pristrasan...

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Zvrk

  pre 1171 dan i 21 sat

  Vrlo lako bi bilo sve to preduprediti zakonskim odredbama da za to zaista postoji volja države, koju boli baš patika što bebe (koje država toliko obožava) drhte i vrište od straha i masa životinja umire od srčanog udara zbog imbecilne mase koja doživljava uzbuđenje prilikom eksplozija (jer u drugim situacijama obično ne uspeva). Svaka firma ili institucija koja želi da "praši" pucnjevima i vatrometima treba da ima posebnu dozvolu, nabavlja od dozvoljenog dobavljača i određenu dozvoljenu maksimalnu količinu eksplozivnih naprava, tako da individualci (retardi) mogu sebi za pucanje da naprave nešto sami, pa da njihova želja za iživljavanjem ima 99% šanse da ih teško povredi. Ovako, trla baba lan... rad prodavnica pirotehnike koje se otvaraju polovinom decembra i rade 20-ak dana ne dozvoljavam ja nego država, a onda šatro preti kaznama. Da nije prežalosno - bilo bi presmešno. Da moj pas ugine od srčanog udara zbog petardi ili mi dete poludi od stresa, istog momenta bih tužila državu, a ona neka nastavi da se igra kažnjavanja...

  Oceni komentar:
  1
  5