PETROVARADIN: Rodna kuća bana Jelačića još nije otkupljena

PETROVARADIN: Rodna kuća bana Jelačića još nije otkupljena

Prošle godine dve države dogovorile su da se rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu otkupi od privatnih vlasnika u korist hrvatske zajednice u Srbiji.

Otkup za koji je država Srbija najpre izdvojila 500.000 evra odužio se delom zato što su vlasnici dela u prizemlju tražili 100.000 evra više, a zatim i jer jedan od korisnika prostora odbija da se iseli, saznaje "Politika".

Obezbeđeni novac isplaćen je Hrvatskom nacionalnom veću (HNV) koje vodi projekat, a u koji je, od same ideje o otkupu, uključeno hrvatsko kulturno-prosvetno društvo "Jelačić” iz Petrovaradina.

Njegov predsednik Petar Pifat rekao je da je najpre ideja bila da to društvo bude smešteno u banovu rodnu kuću, a da su onda u HNV-u uvideli širu priču o jednom kulturnom, privrednom i turističkom centru Hrvata u Vojvodini, sa spomen-sobom u gornjem stanu kuće, pa su zajedno sačinili idejni projekat o otkupu i obnovi, koji je posle razgovora sa privatnim vlasnicima, sadržao i procenu vrednosti za oko 280 kvadratnih metara prostora, gornjeg stana i prizemlja, na 503.800 evra.

- Kad je novac legao na račun i HNV počeo da pregovara, desilo se da su vlasnici donjeg dela kuće promenili cenu i umesto 300.000 evra tražili 410.000 evra.To je produžilo otkup pa se HNV obratilo Vladi Srbije i ona je dala dodatno 100.000 evra – rekao je Pifat.

Međutim, tu nije bio kraj problemima. Kako navdi Pifat, HNV potpisalo je ugovor i sa tim vlasnicima, ali  je zadržao pravo da im ne isplati sav novac jer nisu raščišćeni svi odnosi.

– Na toj adresi registrovano je hrvatsko prosvetno društvo "Frano Štefanović", čiji predsednik Ivan Karačić živi tu u Novom Sadu. Nije sporno što je tu registrovan, nego on je u tu jednu prostoriju doneo stvari i odbija da je napusti pa vlasnici vode spor sa njim – navodi predsednik „Jelačića”.

U izjavi za "Politiku” Ivan Karačić kazao je da će iz prostora u rodnoj kući bana Jelačića izaći ako sud tako odluči. On tvrdi i da otkup kuće ne teče javno i naglašava da bi kao većnik jako voleo da zna kako je potrošeno tih 600.000 evra koje je Vučić dao.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Politike".

Arhitektonski, ceo objekat se smatra izvanrednim primerkom baroka koji je gradski zaštitar sačuvao od zuba vremena temeljnijom obnovom pre šest godina. Iznad vrata gornjeg stana je stara spomen-ploča na kojoj piše da je tu 16. oktobra 1801. rođen ban Josip Jelačić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Brkovi Bogoljuba Karića

  pre 801 dan i 21 sat

  ne razumem: Hrvati isteruju druge Hrvate iz prostorija koje će posle da daju drugim Hrvatima?
  drugo dato je 300 000 + još 100000 je 400000 a tražili su 410000.
  Meni se čini da ovaj Pifat laže, neki veliki lažov.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Niko

  pre 758 dana i 9 sati

  Ne razumeš ti ništa. Zato ti je bolje da ne komentarišeš.

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Сеновић

  pre 130 dana i 41 minut

  Јелачић је рођен у туђој кући . По чему се кућа даје "њему" а не потраже прави власници. Он је по роду од Климента и даљи је род Карађорђевићима.

  Oceni komentar:
  1
  1