PISA istraživanje: Najbolji đaci internet koriste sat i po dnevno

PISA istraživanje: Najbolji đaci internet koriste sat i po dnevno

Najnovije PISA istraživanje pokazalo je i da najsrećnija deca žive u Finskoj, Nemačkoj i Švedskoj.

Đaci u ove tri zemlje uče najmanje, a postižu najbolje rezultate, izjavio je analitičar Alfonso Ećezara na konferenciji "Nove tehnologije u obrazovanju", koja se 8. i 9. juna održava u Beogradu u organizaciji Britanskog saveta.

- Prema dobijenim podacima, deca iz tih zemalja oko 35 sati nedeljno potroše na učenje i školi i van škole, što im daje puno vremena za vannastavne aktivnosti koje utiču na dobrobit i zadovoljstvo deteta. Samim tim ne gradi se averzija prema školi, učenju i obavezama – rekao je Ećezara.

Istraživanja pokazuju da rezultati na PISA testiranju koji su postigli učenici iz Srbije ne zavise od visine plata u porodici đaka, a prema rečima Ećezara ista je situacija u zemljama regiona.

- Ne znači da će zemlje koje više troše na obrazovanje postići bolje rezultate, već je isto tako bitno imati svu neophodnu infrastrukturu koju Srbija sada izgrađuje – rekao je Ećezara na konferenciji koja je okupila oko 3.500 nastavnika.

Istraživanja pokazuju da se đaci koji dolaze iz siromašnih delova sveta tradicionalno nalaze u vrhu po svojim uspesima u učenju.

Tome doprinosi razlika između javnih i privatnih škola koja je velika i to u korist javnih škola, pa su tako najuspešnije državne škole u Turskoj, Japanu i Italiji, dok se privatne škole u ovim zemljama nalaze daleko ispod njih.

Podaci su takođe pokazali da su u timskom radu devojčice bolje, dok su se dečaci pokazivali bolji u matematici.

I pored toga, zabrinjavajuće je to da petnaestogodišnje devojčice širom sveta ne vide sebe u IT struci, već su to dominantno dečaci.

Istraživanje je pokazalo i da lošiji đaci više vremena provode na internetu i da se uskoro predviđa pandemija zavisnoti od interneta.

Ećezara je naglasio da više od četiri sata dnevno na internetu predstavlja zavisnost koja će položaj i status loših đaka učiniti gorim u budućnosti.

Najbolji đaci, prema PISA istraživanju, koriste internet sat i po u toku dana, zaključio je Ećezara.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje zdravlje isključenja struje novosadsko porodilište isključenje vode servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija obeležavanje novosadske racije bez vode elektrovojvodina korona virus horoskop dnevni horoskop zodijak jkp lisje betanija bez struje novorođenčad izmena trase autobusa bebe astrologija vlada srbije sahrane novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja Novosadska racija uhapšen diler JGSP "Novi Sad" gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević