PISA istraživanje: Najbolji đaci internet koriste sat i po dnevno

PISA istraživanje: Najbolji đaci internet koriste sat i po dnevno

Najnovije PISA istraživanje pokazalo je i da najsrećnija deca žive u Finskoj, Nemačkoj i Švedskoj.

Đaci u ove tri zemlje uče najmanje, a postižu najbolje rezultate, izjavio je analitičar Alfonso Ećezara na konferenciji "Nove tehnologije u obrazovanju", koja se 8. i 9. juna održava u Beogradu u organizaciji Britanskog saveta.

- Prema dobijenim podacima, deca iz tih zemalja oko 35 sati nedeljno potroše na učenje i školi i van škole, što im daje puno vremena za vannastavne aktivnosti koje utiču na dobrobit i zadovoljstvo deteta. Samim tim ne gradi se averzija prema školi, učenju i obavezama – rekao je Ećezara.

Istraživanja pokazuju da rezultati na PISA testiranju koji su postigli učenici iz Srbije ne zavise od visine plata u porodici đaka, a prema rečima Ećezara ista je situacija u zemljama regiona.

- Ne znači da će zemlje koje više troše na obrazovanje postići bolje rezultate, već je isto tako bitno imati svu neophodnu infrastrukturu koju Srbija sada izgrađuje – rekao je Ećezara na konferenciji koja je okupila oko 3.500 nastavnika.

Istraživanja pokazuju da se đaci koji dolaze iz siromašnih delova sveta tradicionalno nalaze u vrhu po svojim uspesima u učenju.

Tome doprinosi razlika između javnih i privatnih škola koja je velika i to u korist javnih škola, pa su tako najuspešnije državne škole u Turskoj, Japanu i Italiji, dok se privatne škole u ovim zemljama nalaze daleko ispod njih.

Podaci su takođe pokazali da su u timskom radu devojčice bolje, dok su se dečaci pokazivali bolji u matematici.

I pored toga, zabrinjavajuće je to da petnaestogodišnje devojčice širom sveta ne vide sebe u IT struci, već su to dominantno dečaci.

Istraživanje je pokazalo i da lošiji đaci više vremena provode na internetu i da se uskoro predviđa pandemija zavisnoti od interneta.

Ećezara je naglasio da više od četiri sata dnevno na internetu predstavlja zavisnost koja će položaj i status loših đaka učiniti gorim u budućnosti.

Najbolji đaci, prema PISA istraživanju, koriste internet sat i po u toku dana, zaključio je Ećezara.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan