PISA TEST: Čak 40 odsto petnaestogodišnjaka u Srbiji nema osnovni nivo pismenosti

PISA TEST: Čak 40 odsto petnaestogodišnjaka u Srbiji nema osnovni nivo pismenosti

Po rezultatima poslednjeg PISA testiranja, najgora situacija je u trogodišnjim, srednjim stručnim školama, gde 80 odsto učenika nije postiglo taj osnovni nivo.

Rezultati učenika u gimnazijama su mnogo bolji i oni za oko 140 poena imaju bolje rezultate od učenika u srednjim stručnim, trogodišnjim školama.

Nije to efekat srednje škole, već je to efekat zaostajanja u osnovnoj školi – ocenila je Marija Videnović, PISA analitičarka na konferenciji "Kvalitetno obrazovanje za sve".

Poslednje PISA testiranje pokazalo je da učenici u Srbiji mnogo više izostaju sa časova i kasne na njih nego njihovi vršnjaci iz zemalja OECD.

Nedisciplina, buka i nered nisu veći u školama u Srbiji od onih u zemljama OECD-a, ali đaci u Srbiji manje slušaju šta nastavnici na času predaju – navela je Videnović.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su analize koje su dobijene osnov za planiranje i donošenje odluka u vođenju politike obrazovanja. 

Akcenat je i na obukama nastavnika, licenciranju direktora i sekretara škola.

Severin Loanardi iz Unicefa kazao je da je neophodno modernizovati obrazovanje i da za reforme obrazovanja treba koristiti upravo podatke koji se dobijaju na međunarodnim testiranjima.

Više nije dovoljno prenositi znanje u školama, već nastavnici moraju da usmere učenike kako da razvijaju kritičko mišljenje, da ih obuče veštinama za buduća zanimanja koja ne možemo da predvidimo kako će izgledati – navela je ona.

Tijana Prokić Brojer, analitičarka PISA 2018, kaže da posle 20 godina od uvođenja PISA testiranja većina zemalja nije napravila pomak napred, već da su čak mnoge zemlje nazadovale. Ona je preporučila je da Srbija definiše nacionalnu strategiju, poboljša kvalitet i dostupnost ranog obrazovanja, da poboljša kvalitet nastave i okruženje za učenje, kao i da se uradi revizija nacionalnih standarda i uvedu nacionalna testiranja i u nižim razredima.


Na skupu je predstavljena i studija OECD-a koja se odnosi na procene u obrazovanju u Srbiji. Dejan Stanković iz Unicefa naveo je kao izazove, odnosno probleme obrazovnog sistema u Srbiji ocenjivanje učenika, rad nastavnika, vrednovanje škola i vrednovanje sistema.

Naveo je i da treba razviti koncept novog sistema upisa studenata i da treba dobro razraditi model državne mature.

Nastavi kadar je, kako je naveo, važna karika u obrazovnom sistemu, te je preporuka Srbiji da se uvede ispit za sertifikaciju nastavnika koji ulaze u nastavu, bez obzira na to koje fakultete su završili i izraditi jasne smernice i instrumente za procenu rada nastavnika u ustanovi.

Važno je i stručno usavršavanje unutar škole, kao i da se poveže napredovanje u zvanje sa platom –pojasnio je Stanković.

Gordana Čaprić iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja je svesna da postoji problem sa ocenjivanjem učenika i da svaka druga škola to ne radi kako treba.

Mi to znamo i radili smo određene obuke. Sve škole biti obučeno za to – navela je Čaprić i dodala da su svesni koliko je podrška školama važna.

Ona je podsetila i da su 42 škole ocenjene ocenom dva i da će one dobiti posebnu podršku.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu B92.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan