PISMO BUDUĆIM STUDENTIMA: Deset razloga zašto biti student U Novom Sadu 

PISMO BUDUĆIM STUDENTIMA: Deset razloga zašto biti student U Novom Sadu 

Turistička organizacija Grada Novog Sada poručuje...

Hej,

Ukoliko razmišljaš o dolasku na studije u Novi Sad, znaj da su mladost i mladalački duh utkani u njegovo ime. Uopšte nije slučajno što se jedan od najboljih univerziteta u regionu nalazi upravo ovde.

Evo nekoliko brojki na početku: Univerzitet je osnovan 1960. godine i ima 14 fakulteta na kojima studira preko 50.000 studenata. Reč je o jednoj od najprestižnijih visokoobrazovnih institucija u regionu. Tako kažu različite međunarodne rang liste. Guglaj. Inače, fakulteti su odlično povezani i organizovani po sistemu kampusa u okviru kojeg su i studentski domovi, restorani, sportski tereni te Zavod za zdravtsvenu zaštitu. Evo deset razloga zašto studirati na Univerzitetu u Novom Sadu. 

1. Kvalitet obrazovanja. Na Univerzitetu u Novom Sadu akreditovano je preko 300 studijskih programa koji studentima daju priliku da se obrazuju u različitim naučnim, stručnim ili umetničkim poljima. To su prirodno-matematičke, društveno-humanističke, medicinske i tehničko-tehnološke nauke kao i oblast umetnosti. 

2. Pored redovnih studijskih programa, Univerzitet svojim studentima otvara različite mogućnosti učešća u brojnim obrazovnim i istraživačkim projektima. Pored nacionalnih, Univerzitet je do sada učestvovao i u preko 300 partnerskih i koordinatorskih međunarodnih projekata među kojima su program Horizon 2000, ERASMUS+ i TEMPUS. 

3. Vrhunsko obrazovanje vodi ka vrhunskom znanju a sa vrhunskim znanjem.... e pa sa njim možeš da radiš šta želiš. Jedno je sigurno – obrazovanje na Univerzitetu u Novom Sadu otvora vrata znanju iz različitih oblasti i pruža ti mogućnost usvajanja potrebnih veština kao i sticanja prvih iskustava. Ne zaboravi: koreni učenja su gorki ali su plodovi slatki, kaže Aristotel. Uostalom, pitaj matorce ako njemu ne veruješ. 

4. Studiranje nije samo učenje već i druženje. U Novom Sadu vekovima su se preplitale različite kulture, jezici i nacije ali.... kultura i jezik mladih oduvek su ovde bili "većinski". Mladi su jedina "nacija" kojoj Novi Sad pripada, zato, ako želiš da napraviš predah, prepusti se uživanju u mnogobrojnim dešavanjima. Ima ih previše i organizuju se stalno. 

5. Novi Sad je prepoznatljiv po festivalima i drugim kulturnim manifestacijama. EXIT je svakako najpoznatiji muzički festival, ali grad je domaćin i brojnim drugim festivalima i manifestacijama. Izdvajamo Kaledioskop kulture, Ulične svirače i Sterijino pozorje. Organizatori festivala uvek su otvoreni za volontere što je idealna prilika ukoliko želiš da se dobro provedeš, ali i da stekneš nova poznanstva, znanja i veštine. 

6. Društvenjaci, ovo je tip za vas! Neke od najvažnijih nacionalnih kulturno-istorijskih institucija nalaze se u Novom Sadu. Matica Srpska, Srpsko narodno pozorište, Galerija Matice srpske, Muzej Vojvodine, Muzej Grada, Muzej Savremene umetnosti Vojvodine i mnoge druge. Imamo i Pozorišni muzej Vojvodine. Ulaz za studente u svim navedenim institucijama je po povlašćenim cenama ALI (!!!) mnogo važnije od obične posete jeste mogućnost da vidimo i doživimo ono o čemu smo čitali u udžebinicima. Zar ne?   

7. Aktivan odmor u gradu. Novi Sad nudi različite mogućnosti sportske rekreacije. Uređene biciklističke, pešačke i trim staze ukoliko voziš bicikl, želiš da se šetaš ili trčiš. Kupalište na Dunavu (plaža Štrand) ili otvoreni i zatvoreni bazeni, ako želiš da plivaš. Teretane na otvorenom, ukoliko želiš da vežbaš. Napravi svoj program rekreacije. 

8. Rekreacija u prirodi. Potrebno je samo da prepešačiš Most Slobode i već si zakoračio na Frušku goru. Ukoliko u Novom Sadu imaš brojne mogućnosti za rekreaciju, Fruška gora i Dunav daju još više. Šetnja, planinarenje, veslanje, obilazak brojnih kulturno-istorijskih spomenika i verskih objekata,.... Fruška gora i Dunav nisu samo geografski toponimi. Oni su smisao života grada koji je nastao i živi pored njih.  

9. Lokalna ili međunarodna, tradicionalna ili moderna, vegetarijanska ili veganska jedno je sigurno, hrana u Novom Sadu je ukusna i jeftina! A jedan od najpoznatijih lokalnih specijaliteta upravo ima veze sa studiranjem. Ko nije probao Index sendvič taj nije ni studirao u Novom Sadu. 

10. Pristupačan grad. Ne zaboravi – u Novom Sadu je sve blizu. Na pet minuta, što bi rekli Novosađani. I zaista, sve najvažnije tačke u dnevnoj rutini (stan – fakultet – centar grada – stan) mogu se povezati u vrlo kratkom vremenskom periodu. I to ako ideš peške. Biciklom je još brže.

Vidimo se u NS!

Turistička organizacija Grada Novog Sada

Tekst: Dragan Gmizić

Oceni vest:
11
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Srna

  pre 333 dana i 20 sati

  Zato što ćete doprineti da profesori na Pravnom i Ekonomskm imaju plate 4000 evra.

  Oceni komentar:
  4
  13
 • Branko

  pre 333 dana i 14 sati

  Bežte iz Ns, samo nam još vi falite

  Oceni komentar:
  6
  9
 • Nele

  pre 333 dana i 11 sati

  Spremite šušku i kupite diplomu kao da će vas neko pitati koliko znate. Ako može Bajatović... Jedino ako ne želite da vam takvi likovi budu profesori sutra. A što se tiče struke, tu je ostao samo potkupljivi ološ.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Sava

  pre 333 dana i 9 sati

  Deco samo Medicina, Mašinstvo, Tehnološki, Elektrotehnički i slično (za one koji nemaju veze) i zaposlenje ovde ili bežanija.Ns je propao grad, i tek će sve ide u Bg.Uskoro će ovde svi menažeri ostati.Ekonomista, pravnika, inž.menadžera more ima i to sa privatnih, nemojte uludo nešto učiti i bacati pare.

  Oceni komentar:
  3
  7