Pismo iza žice: Ograda degradirala ideju zbog koje je Exit i nastao

Pismo iza žice: Ograda degradirala ideju zbog koje je Exit i nastao

Festival Exit je završen, ali po svemu sudeći ne i priča oko ograđivanja ugostitelja i zakupaca lokala na Petrovaradinskoj tvrđavi koji su tokom festivala bili onemogućeni da obavljaj svoj posao. Njihovo otvoreno pismo Exit fondaciji prenosimo u celini:

Obraćamo Vam se kao ugostitelji i zakupci lokala u Jednostavnoj kasarni, u takozavanoj Novosadskoj ulici.

Povod da Vam se ovim putem obratimo je neobičan sled Vaših poteza, a pre svega nedoslednost u postupcima, koji su usledili posle niza jalovih konsultacija sa Vama, a u vezi su sa našim mogućim obavljanjem delatnosti u okviru Exit festivala. Pošto je i Vama, kao i nama poznato da nema zakonskog osnova za zabranjivanje rada lokala koji pripadju Poslovnom prostoru, čiji smo zakupci, a svesni činjenice da Exit ima mogućnosti da postavi uslove za rad tokom festivala, mi smo Vam se u nekoliko navrata obraćali sa pitanjem na koji način možemo rešiti status naših lokala, za koje zakup redovno plaćamo tokom cele godine, kao i sve pripadajuće troškove. 

Do trenutka u kom Vam se obraćamo niko od čelnih ljudi Exita nije nam se obratio ni sa jednim predlogom ili bar idejom da kvalitetno i na obostrano zadovoljsto rešimo, ispostavilo se, ovako ozbiljan problem. Doduše, bilo je nezvaničnih obraćanja sa tako neverovatnim konfabulacijama, koje u žanrovskom smislu kreću od basne, preko melodrame, pa do naučne fantastike. 

U poslednjem trenutku birate taktiku stavljanja pred svršen čin, gestom koji se u najmanju ruku može nazvati nasilničkim. Time ste potpuno degradirali celokupnu ideju Exit-a, nastalu pre petnaest godina na plaži, kao IZLAZ, kao jedinu svetlu tačku u torturom urušenoj državi. A Vi danas, petnaest godina kasnije, u ime Exit-a primenjujete torturu, ograđujete nas kao logoraše, zatvarate ulicu kao geto, „zaboravljajući“ na svoj prethodni „argumet“ da Novosadska ulica mora biti rasterećena iz „bezbednosnih razloga“. Šta, odjednom mogući mrtvi i ranjeni, i „elaborat o opštoj bezbednosti“ više nisu važni??? Osim gnušanja koje izaziva Vaš postupak, još je perfidniji način na koji ste to učinili. On, taj vaš način, i doslovno i figurativno pljuje na sve sto Exit predstavlja. 

Tužno je da kao građani i građanke ovog grada, u kom ste većinom i sami odrasli, moramo da Vas podsećamo šta je Exit State Of Mind. Exit je nastao kao ideal slobode, kao bunt mladih koji će se boriti protiv samovlašća i jednoumlja, a Vi ste postali ono protiv čega se Exit borio. Kao ljudi, a pre svega Novosađani, u ime onoga što je Exit bio i predstavljao, svom svojom energijom koju ovde uzaludno rasipamo, shvatamo da se nalazimo u apsurdnoj situaciji- da branimo Exit od Exit-a. 

Ovim Vas obaveštavamo da smo preduzeli sve zakonske mere kako bismo zaštitili svoja prava. Sa druge strane više principa radi i u ime Exit-a, i onoga sto on NAMA simbolizuje, pokušaćemo da na svaki mogući način, i preko medija, i preko društvenih mreža, građanskim angažovanjem svake vrste, obavestimo javno mnjenje o onome što se desilo.

Srdačno vas pozdravljamo,
Žrtve racije u Novosadskoj ulici

Oceni vest:
30
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Aleksandar Mrđen

  pre 731 dan i 5 sati

  Oni nemaju veze sa bilo kojom idejom osim za profitom, a sve pod izgovorom za dobro gradu koje donose. Ne znam kako je ovaj grad opstajao pre njih. Otimaju od budžeta, ne može im se ući u trag. Mladi, BAHATI i bogati. Sve ono po čemu ovaj grad nikada nije bio poznat. Mada više i nisu tako mladi.

  Oceni komentar:
  0
  12
 • brankoni

  pre 727 dana i 10 sati

  Exit definitivno kao takvog kakav je danas treba ukinuti, zabraniti a pre svega ga skloniti sa Djave koju nemilosrdno dezavuise vec godinama unazad. Ziveo NS doće exit.

  Oceni komentar:
  0
  0
novorođenčad jkp novosadska toplana Isključenje struje isključenja struje horoskop betanija bez struje Vreme u Novom Sadu novosađani sahrana servisne informacije Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode sahrane jkp lisje horoskopski znaci novosadsko porodilište elektrovojvodina bebe raspored sahrana novi sad nevreme javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija detelinara raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad matičar novi sad gradsko groblje isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija