Pismo iza žice: Ograda degradirala ideju zbog koje je Exit i nastao

Pismo iza žice: Ograda degradirala ideju zbog koje je Exit i nastao

Festival Exit je završen, ali po svemu sudeći ne i priča oko ograđivanja ugostitelja i zakupaca lokala na Petrovaradinskoj tvrđavi koji su tokom festivala bili onemogućeni da obavljaj svoj posao. Njihovo otvoreno pismo Exit fondaciji prenosimo u celini:

Obraćamo Vam se kao ugostitelji i zakupci lokala u Jednostavnoj kasarni, u takozavanoj Novosadskoj ulici.

Povod da Vam se ovim putem obratimo je neobičan sled Vaših poteza, a pre svega nedoslednost u postupcima, koji su usledili posle niza jalovih konsultacija sa Vama, a u vezi su sa našim mogućim obavljanjem delatnosti u okviru Exit festivala. Pošto je i Vama, kao i nama poznato da nema zakonskog osnova za zabranjivanje rada lokala koji pripadju Poslovnom prostoru, čiji smo zakupci, a svesni činjenice da Exit ima mogućnosti da postavi uslove za rad tokom festivala, mi smo Vam se u nekoliko navrata obraćali sa pitanjem na koji način možemo rešiti status naših lokala, za koje zakup redovno plaćamo tokom cele godine, kao i sve pripadajuće troškove. 

Do trenutka u kom Vam se obraćamo niko od čelnih ljudi Exita nije nam se obratio ni sa jednim predlogom ili bar idejom da kvalitetno i na obostrano zadovoljsto rešimo, ispostavilo se, ovako ozbiljan problem. Doduše, bilo je nezvaničnih obraćanja sa tako neverovatnim konfabulacijama, koje u žanrovskom smislu kreću od basne, preko melodrame, pa do naučne fantastike. 

U poslednjem trenutku birate taktiku stavljanja pred svršen čin, gestom koji se u najmanju ruku može nazvati nasilničkim. Time ste potpuno degradirali celokupnu ideju Exit-a, nastalu pre petnaest godina na plaži, kao IZLAZ, kao jedinu svetlu tačku u torturom urušenoj državi. A Vi danas, petnaest godina kasnije, u ime Exit-a primenjujete torturu, ograđujete nas kao logoraše, zatvarate ulicu kao geto, „zaboravljajući“ na svoj prethodni „argumet“ da Novosadska ulica mora biti rasterećena iz „bezbednosnih razloga“. Šta, odjednom mogući mrtvi i ranjeni, i „elaborat o opštoj bezbednosti“ više nisu važni??? Osim gnušanja koje izaziva Vaš postupak, još je perfidniji način na koji ste to učinili. On, taj vaš način, i doslovno i figurativno pljuje na sve sto Exit predstavlja. 

Tužno je da kao građani i građanke ovog grada, u kom ste većinom i sami odrasli, moramo da Vas podsećamo šta je Exit State Of Mind. Exit je nastao kao ideal slobode, kao bunt mladih koji će se boriti protiv samovlašća i jednoumlja, a Vi ste postali ono protiv čega se Exit borio. Kao ljudi, a pre svega Novosađani, u ime onoga što je Exit bio i predstavljao, svom svojom energijom koju ovde uzaludno rasipamo, shvatamo da se nalazimo u apsurdnoj situaciji- da branimo Exit od Exit-a. 

Ovim Vas obaveštavamo da smo preduzeli sve zakonske mere kako bismo zaštitili svoja prava. Sa druge strane više principa radi i u ime Exit-a, i onoga sto on NAMA simbolizuje, pokušaćemo da na svaki mogući način, i preko medija, i preko društvenih mreža, građanskim angažovanjem svake vrste, obavestimo javno mnjenje o onome što se desilo.

Srdačno vas pozdravljamo,
Žrtve racije u Novosadskoj ulici

Oceni vest:
30
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Aleksandar Mrđen

  pre 873 dana i 22 sata

  Oni nemaju veze sa bilo kojom idejom osim za profitom, a sve pod izgovorom za dobro gradu koje donose. Ne znam kako je ovaj grad opstajao pre njih. Otimaju od budžeta, ne može im se ući u trag. Mladi, BAHATI i bogati. Sve ono po čemu ovaj grad nikada nije bio poznat. Mada više i nisu tako mladi.

  Oceni komentar:
  0
  12
 • brankoni

  pre 870 dana i 3 sata

  Exit definitivno kao takvog kakav je danas treba ukinuti, zabraniti a pre svega ga skloniti sa Djave koju nemilosrdno dezavuise vec godinama unazad. Ziveo NS doće exit.

  Oceni komentar:
  0
  0
bez struje sahrane novi sad bez vode novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad bebe horoskop novosadsko porodilište vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija betanija pošte srbije Elektrodistribucija Novi Sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novorođenčad štrajk poštara Republički hidrometeorološki zavod dnevni horoskop skupština grada novog sada raspored sahrana novi sad isključenja struje Dom zdravlja Novi Sad jkp lisje horoskopski znaci isključenje vode zodijak