PITALI SMO NOVOSAĐANE: Koji delovi grada su vam omiljeni za šetnju? 

PITALI SMO NOVOSAĐANE: Koji delovi grada su vam omiljeni za šetnju? 

Proleće je konačno stiglo, a tek što je sunce promolilo zrake kroz oblake, Novosađani su pohrlili u šetnju.

Kej je pun šetača, a i na gradskim ulicama je sve više ljudi, posebno u popodnevnim satima. Jedan od razloga je i taj što tržni centri i ugostiteljski objekti još uvek ne rade pa Novosađani, kroz blagu rekreaciju, koriste svaki trenutak slobodnog vremena da budu sa dragim osobama.

Sem toga, šetnja je i najzdraviji vid rekreacije jer pomaže pri sticanju kondicije, a i mršavljenju, ako ste nabacili koji kilograma viška tokom zime.

Pitali smo Novosađane koji su im omiljeni delovi grada za špartanje. Po odgovorima koje smo dobili reklo bi se da obožavaju kej, parkiće, Limane i Petrovaradinsku tvrđavu. 


Naša sugrađanka Svetlana ističe da je jedva dočekala da otopli kako bi što više vremena mogla da provodi napolju. 

Kad dođem s posla, nakon ručka i mini odmora obično predveče s mužem i ćerkom prošetam do centra. Glavna džada nam je šetnja kroz Zmaj Jovinu i Dunavsku ulicu, uz obavezan obilazak Dunavskog parka. Vikendom nam je omiljena destinacija Petrovaradinska tvrđava – objašnjava Svetlana. 

Međutim, kada se nađe s prijateljicama ili sa sestrom, voli da švrćne po Limanima, i to Bulevarom cara Lazara i ulicom Narodnog fronta.

Leti, tokom večeri obožavam da se šetam po keju. Te lagane šetnjice rezervirane su za drage prijateljice sa kojima se sita ispričam – predočava naša sagovornica. 

I Dragan J. voli duge šetnje, jer ga one posle napornog dana opuštaju. Od njega saznajemo da je aktivan maltene svaki dan. 

Šetam često. Uglavnom Bulevarom cara Lazara i to najčešće levom stranom kada idem iz pravca Telepa ka Limanskoj pijaci. Za to vreme volim da razgledam izloge, ponekad kupim picu i onda maštam o stvarima koje ne mogu da kupim – navodi Dragan. 


Vikend mu je rezervisan za Šodroš i Ribarac, a obično na špicu Ribarca napravi pauzu, sedne i gleda Štrand ili most. Kada je vedro ponese dvogled i posmatra brodove, a ponekad i ptice jer ga to veoma opušta. 

Otkad je pandemija ne kupujem po kioscima hranu već od kuće ponesem užinu i vodu. Kada ogladnim, okrepim se, obavezno na špicu Ribarskog ostrva –  otkriva svoje navike Dragan.

Neki Novosađani i nemaju baš zacrtano u kom delu grada će špacirati, a jedna od njih je i Nataša D od koje saznajemo da s prvim vesnicima proleća kreće u u rekreativnu šetnju. Omiljene destinacije su joj Šodroš, Ribarsko ostrvo, kej, Futoški park, centar, Dunavski park i Đava. 

Ne planiram šetnje. Jednostavno, desi se u momentu. Kad izađem iz kuće samo me noge nose. Obično idemo porodično, ali ponekad volim da prošetam sama – kaže Nataša.

Naše sugrađanke Jelena V. i Jelena M. rado idu u šetnje, a njih najviše opušta kada su na Tvrđavi i keju.


Ima i onih koji ne vole gužvu, pa se kreću po manje prometnim delovima grada. 

Milica V. živi na Telepu i zato sa mužem i sinom najviše voli da se šeta po dolmi.

Ćerke su već velike pa idu sa svojim društvom, a nas troje volimo da šetamo po našoj dolmi kod Šodroša jer tamo uglavnom nije gužva. Ukoliko se zaželimo sveta i gužvanjca onda odemo do Dunavskog parka, Štranda ili do Limanskog parka – predočava naša sagovornica.


Još jedna Telepčanka,
Anka, kaže da se najčešće šeta po dolmi, jer tamo nema gužve, a i obožava da gleda patke i labudove. 

Pošto sam u penziji nije mi bitno kada ću izaći. Ponekad je to u ranim jutarnjim satima, a nekada i posle ručka. Sve zavisi od trenutnog raspoloženja. Hodanje na vazduhu mi pomaže da se rasteretim od svakodnevnih informacija. Smatram i da su šetnje u proleće najlepše, vazduh tada ima poseban miris, a sve je nekako veselo i zeleno – navodi ona. 

S obzirom na to da živi na Limanu 3, Jelena Š. ističe kako se isključivo sa suprugom i decom šeta po Limanima.

– Ukoliko su ćerke nestašne, odemo do Limanskog parka na igralište da se izjurcaju. Kada se suprug i ja šetamo bez dece, imamo našu rutu. Prođemo kroz ulicu Narodnog fronta sve do do Fruškogorske, pa skrenemo pored staračkog doma. Zatim izađemo na ovaj novi bulevar kod Kineske četvrti, prođemo pored škole "Žarko Zrenjanin" i nakon toga idemo kući –  navodi Jelena Š.

Novosađanka Kaća u šetnje ide u pratnji svog psa i to najčešće kejom. Ukoliko nema vremena za duge šetnje, odvede ga do Limanskog parka. Biljana takođe u šetnje ide sa psom, a njena omiljena destinacija jeste Bulevar Evrope


Obično šetamo po ovom bulevaru jer je dosta prostran, posebno onaj deo koji vodi prema Novoj Detelinari. Naše maršute su baš duge, krenemo sa Avijacije i dođemo do početka Limana odnosno do kružnog toka i onda polagano nalevo krug pa kući –  zaključila je Biljana. 

Ima i Novosađana koji misle malo drugačije. Jedna od njih je i Smiljana M. Koja nam je rekla da uglavnom šeta po Fruškoj gori.

Punih 35 godina sam nedeljom na stazama Fruške gore ili na nekoj drugoj planini – navela je ona.


I
Milan kaže da jedino priznaje šetnje po Fruškoj gori, jer se tamo još uvek može osetiti svež vazduh i cvrkut ptica. 

Oceni vest:
23
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Yo

  pre 676 dana i 7 sati

  Setnja po Novom Sadu? Jedino tamo gde iz okolnih krosnji i zbunova odjekuje cvrkut, a betonske zidine su daleko.

  Oceni komentar:
  1
  9