Pitali smo sugrađane: Treba li (ili ne) rušiti Spens?

Pitali smo sugrađane: Treba li (ili ne) rušiti Spens?

Poslednjih nedelja dosta se polemisalo o poslovanju JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina", kao i o njegovom daljem opstanku. Izveštaji pokazuju da je to preduzeće u višemilionskom gubitku, te da je prošlu godinu završilo sa minusom od čak 307 miliona dinara.


U Skupštini grada, krajem avgusta polemisalo se, ne toliko o finansijskim problemima u kojima se ovo javno preduzeće nalazi već godinama, već zbog najave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da bi objekat mogao biti srušen.

Gradonačelnik je potom pojasnio javnosti svoju izjavu, govoreći da “nije poenta u rušenju”, već da bi na istom mestu bio izgrađen novi, manji objekat, te bi Novi Sad tako dobio “ekonomski najisplativiji sportski centar, bez diskoteka i butika”.S druge strane, opozicija se oštro protivi rušenju Spensa. Bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković, kako su mediji dalje preneli, smatra da rušenje Spensa nije rešenje, jer ono košta koliko je potrebno za njegovu revitalizaciju…

Objekat izgrađen 1981. godine jedno je od omiljenih okupljališta najmlađih Novosađana, tu se susreću vrhunski sportisti, a koncertne dvorane Spensa takođe su mnogo puta do sada bile domaćini muzičkim zvezdama…

 


Kako je SPC "Vojvodina" i dalje gradsko preduzeće, te pripada Novosađanima, odlučili smo da pitamo naše sugrađane šta misle o rušenju Spensa, izgradnji novog objekta ili adaptaciji istog. Većina građana sa kojima smo razgovarali u neposrednoj blizni Spensa smatra da ne treba rušiti već postojeći objekat, kako zbog toga što veruju da postoje načini da se rekonstrukcijom otklone nedostaci, te da je to jedan od simbola grada koji ne treba dirati.


Gordana Perić


- Smatram da ne treba rušiti Spens, jer za tim nema potrebe. Studirala sam u Novom Sadu i svakodnevno sam tuda prolazila, i zaista bi mi bilo žao da ga uklone sa tog mesta. Nekako sam vezana za taj objekat iako sada ne živim u Novom Sadu –
kaže Gordana

 

Boris Karasek


- Ne znam da postoji ta ideja o rušenju Spensa, ali smatram da to ne treba raditi. Mislim da bi grad dosta toga izgubio ukoliko bi ga uklonili. Šta bi bilo onda sa sportskim klubovima?! –
pita se Boris.

 

Ivana Ć.


- Ne treba rušiti Spens, najviše zbog njegove duge tradicije. Treba da ostane na tom mestu gde se nalazi sve ove godine
– navodi Ivana.

 

Bogdan Delibašić


- Treba proveriti njegovo “zdravstveno stanje”, proveriti šta je sve potrebno uraditi kako bi bio funkcionalniji. Dakle, treba uraditi jednu dobro osmišljenu analizu i na osnovu nje dalje raditi. Smatram da ne treba srušiti objekat, ali je potrebno adaptirati ga i dobro održavati –
zaključuje Bogdan.

 

Stevan Marković


- Nije za rušenje, pritom Spens nije ni toliko star, kada pogledate Novi Sad i ostale zgrade u gradu, ima ih i starijih. Drugo, šta bi bilo sa svim tim sportskim klubovima. Rušenje nikako nije dobro rešenje –
ističe Stevan.
 

Pozivamo i vas da nam u komentarima kažete šta mislite o ovoj temi – da li je potrebno srušiti Spens, te na njegovom mestu izgraditi nov objekat, ili ste za to da treba adaptirati stari?


Tekst:
Slađana Aničić
Foto:
Aleksandar Jovanović, Mirela Kuč, Stevan Gojkov

Oceni vest:
21
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pera

  pre 520 dana i 17 sati

  Treba rušiti ove nesposobne da upravljaju...

  Oceni komentar:
  1
  58
 • Dimitrije

  pre 520 dana i 16 sati

  Protiv rusenja Spens-a zaboravlja se da je on izgradjen samodoprinosom gradjana.Dali je sadasnjoj Gradskoj vlasti
  to poznato.

  Oceni komentar:
  2
  41
 • Ljiljana Jovovic

  pre 520 dana i 15 sati

  Trebalo bi sagledati i ekonomsku i arhitektonsku sustinu,sli sam svakako pre za adaptaciju i ekonomicnije rukovodjenje,uvodjenje novih sadrzaja.Napr.na spratu obdaniste,neki privatni fakultet,slikarski ateljei....uz redovnu naplatu prihvatljivog zakupa,a ne oprastanje i nagomilavanje dugova!Smanjiti broj zaposlenih...

  Oceni komentar:
  1
  27
 • Nemamime

  pre 520 dana i 15 sati

  Rušiti? Ne. Neka grad iskoristi vrhunske inžinjere koji ce dati najisplativiei rezultate. A to je ekonomičnost svih energenata i to besplatno. Ako rusi neka prvo sami sebe da ruse!

  Oceni komentar:
  1
  28
 • Dobrivoje Simić

  pre 520 dana i 15 sati

  SPENS jedan od simbola Grada NS !
  NIKAKO NE rušiti SPENS već treba postaviti stručan i spisoban menadžment koji bi ga izvukao za kraće vreme iz teške finansijske situcije.
  - SPENS je uzgrađen 80-tih godina za šahovsku olimpijadu od samodoprinosa svih Novosađana (kada su izgrađene i sve škole i vrtići u NS) za vreme dok je gradinačelnik bio legendarni Jovan Dejanović.

  Oceni komentar:
  1
  34
 • helena

  pre 520 dana i 15 sati

  SPENS ne treba rušiti, već ga vratiti u stanje kakvo je bilo u početku, nadograditi solarne ćelije na krovove i - sačekati da se "sarkofag uruši prirodnim putem" da opet taj kraj bude centar sportskih zbivanja u celini.

  Oceni komentar:
  1
  27
 • Paja

  pre 520 dana i 14 sati

  Sramna izjava. Bolje poklonite strancima i videceteda ce izaci iz krize za 2 sata.Mi smo svinesposobni a kao pametni smo.

  Oceni komentar:
  1
  13
 • Данко Б. Марин

  pre 520 dana i 14 sati

  Треба рушити манијака Вучевића! Идиот Вучевић са генералом пун поноса постројава фарбану ограду - место му је у лудници, а не на функцији коју заузима тај партијски идиот!

  Oceni komentar:
  2
  13
 • Nema

  pre 520 dana i 14 sati

  Ja sam za to da se dobar deo SPENS-a adaptira u vrtić, a ostatak sportski deo.

  Oceni komentar:
  2
  13
 • Novosađanka

  pre 520 dana i 13 sati

  Rušiti SPENS nikako! Prvo, to NIJE vlasništvo ni gradske uprave ni vlasti i nemaju zakonsko pravo na to. Drugo, u pitanju je jedini sportski centar i jedan od simbola grada. Treće, već smo videli kako se danas grade novi objekti i kakve to probleme izaziva svima (ne bih u detalje, znaju svi), i ono što funkcioniše već skoro 30 godina bolje ostaviti kako jeste. Svakako bi trebalo uložiti u renoviranje i proveriti kuda stvarno ide novac i otkud gubici. Ali rušenje nikako!

  Oceni komentar:
  1
  23
 • Зорка

  pre 520 dana i 11 sati

  Spens je građen novcem građana iz samodoprinosa. Da li još uvek pripada građanima? Novac iz samodoprinosa , sav, je potrošen za izgradnju SPENS-a, te za kolektore, koji prečišćavaju otpadne vode N. Sada, nije ga bilo i nisu izgrađeni. Da li je tako? Da li gradska preduzeća, kod smene vlasti, podpadaju pod podele, između izabranih vladajućih? Dobro je SPENS i prošao ko je sve bio "domaćin" i njime gazdovao. Nije valjda danas u gubitcima ? SPENS je jedno od prepoznatljivih mesta Novog Sada. Potreban je prvenstveno deci, našoj novosadskoj i deci svih prigradskih naselja. Proceniti koliko je potrebno za saniranje zapuštenog ( zašto je zapušten?)objekta i ne rušiti. Istovremeno proveriti da li i u sadašnjih " stanovnika " useljenih u objekat , podrazumevajući i sportske klubove, ima nekih "privatizacija" bez postojanja iste i napraviti malo više reda. Sramota, sa toliko zakupljenih lokala i prihoda od javnih nastupa, bilo koje vrste, da je u takvim finansijskim teškoćama. SPENS-u treba domaćin bez ranijih, sadašnjih i budućih smenljivih politika i političara. Nije za potkusuruvanje, niti privatizaciju. Ni za rušenje.

  Oceni komentar:
  1
  19
 • Milan

  pre 520 dana i 10 sati

  Ja mislim da TREBA i napraviti parking sa puno drveća i naplaćivati parking i verovatno će se više zaraditi nago od Spensa.
  Ja sam pričao da je to trebalo dati rtv Vojvodini da tu preurede i naprave televiziju....

  Oceni komentar:
  22
  1
 • Marija

  pre 520 dana i 10 sati

  Kao što smo ga gradili samodoprinosom tako danas treba da odlučimo REFERENDUMOM!

  Oceni komentar:
  3
  8
 • NemnogoPametan

  pre 519 dana i 21 sat

  Treba modifikovati napajanje elektricnom energijom i grejanje na solarni sistem. Izbaciti sve nesportske sadrzaje i planom privuci sportske organizacije,klubove,asocijacije da udju u njega...naprimer besplatnom kirijom naredne 2 godine. Naravno unutrasnjost preurediti i prilagoditi prostorom za manja trening mesta..na primer plesovi,balet,gimnastika,streljastvo,borilacke sportove.Masa njih je razbacana po gradu ili po osnovnim skolama.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • podbarac

  pre 519 dana i 16 sati

  rušiti i samo rušiti , ma jel znaju ovi danas nešto i napraviti , popraviti , 'bo vas otac mutavi

  Oceni komentar:
  0
  6
 • kata

  pre 519 dana i 13 sati

  kako možete i da pomislite narušenje ,spensa,kako vas nije sramota.gos,Vučeviću,MIroviću,i ostali da li vi znate šta je spc .

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Nataša

  pre 518 dana i 21 sat

  https://promislim.blogspot.com/2018/09/svi-putevi-vode-do-spens-a.html

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Gordana

  pre 518 dana i 10 sati

  Spens je nas ❤

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Filip

  pre 517 dana i 8 sati

  Ljudi...dug je 307 miliona dinara....pa sta je to?Kao neka velika para??Imate izjavu gradonacelnika Beograda koji kaze na pitanje zasto je potroseno 340 miliona dinara na rasvetu novogodisnju u Bg-u da to nije puno para...pa p cemu mi pricamo...da se rusi Spens za 307 milona a neki gradonacelnik u Bg-u da za rasvetu vise....

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Dejan

  pre 506 dana i 11 sati

  Pitali ste novosadjane, a onda prva zena koja vise ne zivi u Novom Sadu, vec je samo studirala... A zasto niko ne postavi pitanje zbog cega je Spens u ovoj situaciji? Zbog cijeg upravljanja? Politicare izbaciti iz Spensa i procvetace!

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Sally

  pre 506 dana i 56 minuta

  Ne ne treba ga rusiti treba ga osveziti, adaptirati ,analizirati sta jee to sto fali nasem gradu a naj pre treba staviti ljude koji se razume ju u marketing ustvari zameniti trenutnu garnituru koji su dozvolili toliki gubitak.

  Oceni komentar:
  0
  2