"Pitanje zastupljenosti žena u politici –  pitanje je demokratičnosti"

"Pitanje zastupljenosti žena u politici – pitanje je demokratičnosti"

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova ukazao je danas da je ravnopravnost žena i muškaraca u Srbiji garantovana Ustavom, ali da je pred nama još dug put do ostvarivanja pune ravnopravnosti žena i muškaraca, pravne i faktičke, na kojem međunarodne, vladine, nevladine i sve druge organizacije moraju da rade zajedno.

U saopštenju povodom Dana žena Sekretarijat napominje da i na predstojećim izborima posebna pažnja treba da se obrati na podršku političkoj participaciji žena, kao i njihovom većem uključivanju u procese donošenja odluka.

- Učešće i zastupljenost žena u političkom životu prestavlja poseban izazov. Pitanje zastupljenosti žena u parlamentima i političkim telima je pitanje demokratičnosti, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova posebno se fokusiran na unapređenje sveobuhvatnog okvira za delotvornu i efikasnu zaštitu i podršku žena sa iskustvom nasilja u porodici ili u partnerskim odnosima.

- Od 2009. godine, otkako Pokrajinski sekretarijat sprovodi mere za suzbijanje nasilja održano, je oko 300 edukacija sa gotovo 3.000 učesnika iz svih nadležnih institucija u svih 45 opština na teritoriji AP Vojvodine. Podržano je formiranje jedinstvenog SOS telefona za teritoriju AP Vojvodine 0800 10 10 10, kao i izgradnja sigurnih kuća u Somboru, Zrenjaninu, Pančevu i Sremskoj Mitrovici. Od 2014. godine sprovodi se program za ekonomsko osnaživanje žena sa iskustvom nasilja sa ciljem unapređenja procesa njihovog oporavka i povratka u život bez nasilja, stoji u saopštenju.

Pored toga, kako se dodaje, napori su učinjeni kako bi se rodna ravnopravnost polova uključila u sve programe i projekte pokrajinskih organa, te da se obezbedi da sve aktivnosti koje pokrajinski organi sprovode uzimaju u obzir specifični položaj i potrebe žena i muškaraca, doprinose smanjenju neravnopravnosti žena i muškarca i ostvarivanju rodne ravnopravnosti.

- Žene predstavljaju preko 50 odsto populacije. Njihova nedovoljna zastupljenost u procesima i na mestima donošenja odluka ukazuje na to da još uvek postoje tradicionalne barijere koje sprečavaju da se njihov glas čuje i potrebe uzmu u obzir, ukazuje se u saopštenju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane horoskop jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novi sad servisne informacije novi sad sremski karlovci novosađani bebe bez struje jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje horoskopski znaci raspored sahrana novi sad sahrana isključenje vode betanija servisne informacije Isključenje struje novorođenčad novosadsko porodilište vremenska prognoza gradsko groblje bez vode elektrovojvodina Elektrodistribucija Novi Sad astrologija detelinara Vreme u Novom Sadu