Platinum LEED sertifikat za zgradu kompanije Schneider Electric, poznatu kao InGrid

Platinum LEED sertifikat za zgradu kompanije Schneider Electric, poznatu kao InGrid

Nova zgrada kompanije Schneider Electric u Novom Sadu, poznata kao InGrid, dobila je Platinum LEED sertifikat.

Po LEED standardu, Platinum je najviši nivo sertifikacije zelene gradnje.

Objekti izgrađeni u skladu sa ovim standardom predstavljaju vrhunac održivog dizajna u kojima su implementirane najinovativnije i najnaprednije dostupne strategije zelenih rešenja, piše gradnja.rs.

InGrid se istakao kroz niz održivih pristupa. Jedan od njih jesu energetske performanse prema kojima je postignuto skoro 50% uštede energije u poređenju sa standardnim projektima, uz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Ovaj objekat se snabdeva zelenom energijom proizvedenom uz pomoć solarnih elektrana postavljenih na krovu objekata.

Zahvaljujući lokacij ove zgrade omogućena je odlična veza sa ostatkom grada za više od hiljadu njenih korisnika, čime se smanjuje uticaj ugljen-dioksida koji se emituje iz ličnih vozila.

Takođe, izvršena je kontrola atmosferskih voda jer je lokacija projekta koncipirana tako da se većim delom atmosferskih voda upravlja na samoj lokaciji. Posebno je zanimljivo i to što nije u pitanju greenfield investicija, već rekonstrukcija i revitalizacija, piše gradnja.rs.

Ono što je specifično za ovu zgradu projektovanu sa težnjom ka nultoj emisiji CO2 je i to što je pri njenoj rekonstrukciji sačuvano svako drvo.

Izvor: gradnja.rs

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan