Plivanje za časni krst ove godine samo simbolično, ponegde i uz humanitarni karakter

Plivanje za časni krst ove godine samo simbolično, ponegde i uz humanitarni karakter

Tradicionalno bogojavljensko plivanje za časni krst u većini eparhija Srpske pravoslavne crkve u Srbiji i regionu ove godine izostaće zbog epidemiološke situacije.

Kako prenose "Novosti", organizatori su gotovo sve manifestacije sveli na simbolične, ali ističu da se tradicija – neće prekidati. 

– Održaćemo molitvu, a u vodu će po krst skočiti samo 12 plivača, i to bez takmičarske atmosfere. Posle plivanja pustićemo sedam golubova, što takođe ima duboku pravoslavnu simboliku. Ovogodišnji praznik, dakle, obeležićemo, ali shodno sveukupnoj situaciji – objasnio je za "Novosti" protojerej stavrofor Slavko Božić, starešina Crkve Svetog Georgija u Beogradu.

Odlukom crkvenih organa i lokalnih štabova za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, bogojavljensko plivanje otkazano je i u više većih gradova u Srbiji, dok su u Smederevu dosadašnji pobednici sa blagoslovom crkvene opštine doneli su odluku da umesto plivanja povedu humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za lečenje malog Filipa Ivanovića (10). 

Srbislav Čiplić, bivši vaterpolista Bečeja, koji je pet puta prvi doplivao do bogojavljenskog krsta u Smederevu, apeluje na sve ljude dobre volje da učestvuju u licitaciji za pomoć malom Filipu:

– Može da se pošalje SMS poruka na 3030 i upiše 699 rekao je Čiplić za "Novosti".

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan