Plivanje za Časni krst ove godine u Beočinu, Žitištu, na Markovačkom jezeru; u Beogradu bez crkvenog blagoslova

Plivanje za Časni krst ove godine u Beočinu, Žitištu, na Markovačkom jezeru; u Beogradu bez crkvenog blagoslova

Uprkos velikom interesovanju plivanja za Časni krst ni ove godine, drugu zaredom, neće biti u Sremskim Karlovcima. 

Od tog popularnog običaja ove godine odustalo se zbog radova na pruzi, epidemiološke situacije i činjenice da među sveštenicima ima dosta bolesnih.  

Plivanja za Časni krst neće biti ni u Sremskoj Kamenici, Žablju i Čurugu.

Kako najavljuju organizatori, u Beočinu će se ova manifestacija ipak održati i to na Bogojavljenje, 19. januara u 12 časova kod restorana "Karaš".


Na društvenim mrežama, obajvljeno je da će ove manifestacije biti u Žitištu, Jarkovcima, na Markovačkom jezeru u Mladenovcu.


Zbog teške epidemiološke situacije u Srbiji, organizatori Plivanja za Časni krst, koje je trebalo da se održi danas, na Krstovdan, na bazenu SC Tašmajdan, a na kojoj je trebalo da učestvuju đaci beogradskih osnovnih škola, odustali su od realizacije te manifestacije, saopšteno je iz Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Po odluci patrijarha srpskog Porfirija, Odbor za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke zbog teške epidemiološke situacije, otkazao je učešće u organizaciji manifestacije Plivanje za Časni Krst, koja je trebalo da se održi 18. januara, na Krstovdan, navodi se u saopštenju.

Sportski savez Beograda i Gradski sekretarijat za sport i omladinu, koji su nameravali da budu suorganizatori ove manifestacije, takođe su odustali od njene realizacije.

Iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, međutim, napominju da su do njih došle informacije da izvesne nevladine organizacije, koje nemaju strukturnu vezu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, nameravaju da uprkos teškoj epidemiološkoj situačiji, ipak, organizuju ovu manifestaciju.

– Naglašavamo da za to nemaju blagoslov Crkve, a da roditelji decu šalju na sopstvenu odgovornost – ističe se u saopštenju.

Inače, u mnogim mestima se za učešće u ovom običaju tražio kovid sertifikat što je izazvalo burne reakcije pojedinih građana.  

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nina

  pre 854 dana i 18 sati

  Crkva nije uz narod i narod treba sam da se organizuje. Krst je i do sada mogao negde da se osvešta. U nekom manastiru. Tamo su pravi vernici a ne prodane duše.

  Oceni komentar:
  3
  14
 • Popovi, čija ste vi crkva?

  pre 854 dana i 17 sati

  Slažem se Nina, svaka ti je istinita.
  Nikada do sada nije zabeležen ovakav odnos "duhovnika" i licenciranih predstavnika Boga, kao sada.
  Sasvim je izvestan pad SPC, samo zato što misle isključivo o sebi i svojim ovozemaljskim bogatstvima.
  Dok se narod samoubija i crkava i nestaje svakog dana.

  Oceni komentar:
  3
  15
 • Родољуб

  pre 854 dana i 17 sati

  Апсолутно. Уместо са благословом да свуда буде пливање за часни крст они отказују.

  Oceni komentar:
  2
  13
 • 1312

  pre 853 dana i 18 sati

  slava rodu

  Oceni komentar:
  0
  4