PMF: Sok protiv anemije nagrađen na evropskom takmičenju za biznis ideje

PMF: Sok protiv anemije nagrađen na evropskom takmičenju za biznis ideje

Napitak spravljen od voća i povrća u laboratoriji Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu osvojio je drugu nagradu na prestižnom takmičenju za najbolju biznis ideju u oblasti hrane održanom u Budimpešti.

Žiri Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) odlučio je da sok "FeJuice" u čijem su stvaranju učestvovale Novosađanke dr Marija Lesjak, dr Ivana Beara i dr Nataša Simin i preduzetnica Bojana Mumović Peruško proglasi drugom najboljom start-up idejom.

Obradovane uspehom na nadmetanju na kojem se od 75 inicijalnih timova iz Evrope takmičilo šest najboljih, četiri Novosađanke ističu da je ideja potekla iz laboratorije dr Marije Lesjak, koja se sa koleginicama bavi istraživanjem apsorpcije gvožđa gotovo čitavu deceniju. Još dodaju da je receptura sokova za prevenciju i tretman anemije bazirana na najnovijim naučnim saznanjima.

- Pošto smo trenutno u fazi pripreme patentne aplikacije, nažalost, još ne možemo otkriti recepturu  Mogu samo da kažem da je sok svojevrsna kombinacija voća i povrća – rekla je Bojana Mumović Peruško.

Pozitivni rezultati testiranja, kao i značajni naučni rezultati do kojih su došle u svom istraživačkom radu, daje im vetar u leđa da će ishod velike kliničke studije biti više nego pozitivan, prenose "Novosti".


- Naš cilj je da se inovativna ideja patentira i ekskluzivna licenca za proizvodnju ovih sokova ponudi partnerima u zemlji i inostranstvu. Na taj način bismo pozitivno uticali na zdravlje široke populacije, a pre svega majki, trudnica i njihovih beba – ističe ekipa PMF-a

Za predstavljanje inovativne biznis ideje u Budimpešti četiri Novosađanke su se pripremale više od šest meseci.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Čučuk Stana

  pre 696 dana i 20 sati

  Sve pohvale....osim...meni se lično ne sviđa naziv...LIFE, FRUIT...FE....

  Oceni komentar:
  0
  0