Poboljšajte svoje mentalno zdravlje uz 7 dnevnih rutina

Poboljšajte svoje mentalno zdravlje uz 7 dnevnih rutina

Male navike mogu povoljno uticati na vaše mentalno zdravlje, samo je bitno da se tim sitnicama posvetite na pravi način.

Postoji sedam malih navika koje će biti odlične za vaše emocionalno blagostanje.

Najpre biste mogli da dan započnete kratkom šetnjom. Činjenica je da mnogi među nama napolju provode znatno manje vremena nego što bi trebalo, odnosno oko dva sata dnevno. Na primer, parkirajte automobil malo dalje nego inače ili izađite iz javnog prevoza nekoliko stanica ranije.

Ponekad je pokušaj popravljanja lošeg dana jednostavno besmislen i oduzima energiju. Umesto da pokušavate da popravite loše dane, prihvatite činjenicu da se ne morate u svakom trenutku osećati idealno.

Pokušajte i da odradite vežbe disanja dok se tuširate jer je kupanje idealan početak dana. Polako udahnite vazduh i još sporije ga izdahnite. Budite svesni tog trenutka.

Pojedite večeru najmanje tri sata pre odlaska na spavanje. Ranija večera dobra je i za probavu i za miran san i zato je važno da se potrudite da jedete najmanje tri sata pre spavanja kako bi nivo insulina bio najbolji mogući.

I noćne rutine su jedan mali korak koji može povoljno uticati na vaše mentalno zdravlje. Na primer, možete provesti 15 minuta čitajući knjigu ili raditi stvari koje vas opuštaju. Sve opcije su dobre.

Probajte da držite mobilni telefon dalje od kreveta. Iako najčešće mobilni telefon služi kao budilnik, razmislite o korištenju tradicionalnog budilnika, a mobilni sklonite od sebe kada idete na spavanje. Takođe, potrudite se da ne odlažete alarme jer se tako oslobađa kortizol, hormon stresa, prenosi N1.

Naposletku, prihvatite činjenicu da savršenstvo ne postoji. Možda ovo zvuči kao kliše, ali je istina. Mišljenje da možemo da budemo savršeni lako se može pretvoriti u slabost. Činjenica je da niko nije savršen, a i ne treba da bude. Što pre prihvatite tu tvrdnju, život će vam biti lakši.

Oceni vest:
14
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Razumem svog sina

  pre 377 dana i 8 sati

  Mislim da nema šanse da poboljšam svoje mentalno zdravlje, dok živim u ovakvoj Srbiji, pod SNS pravilima i Vučićem.
  Baš skoro mi sin reče, da ne može više da živi u ovakvoj Srbiji, želi da ode.
  Da se razumemo, radi se o mladom inženjeru, s dobrom diplomom, trenutnom platom preko 230.000 kod strane firme u Srbiji. Skoro mu je izvikan brend nudio bednu platicu u EU, od 3800 eura - ali bruto. Nije razlog za odlazak.
  Ali, izgleda naporedna Srbija isteruje ljude, nekom svojom SNS magijom.
  I ja bih.

  Oceni komentar:
  7
  20
 • Tina

  pre 351 dan i 15 sati

  Za mentalno zdravlje je potrebno da zivite u uredjenoj drzavi, da mozete da se zaposlite bez da imate vezu, isto tako da mozete da odete kod lekara bez da imate vezu ili morate nekog da potplatite da dodjete na red, da imate dovoljno para da mozete uci u supermarket i kupite bez ustezanja hranu i kucne potrepstine. Jos je potrebno da vam se svaki dan ne obracaju preko tv-a razni retardi, moralno osakacani, kulturom neoptereceni, da se k*** cenzurisano *** i lopovi vrate na marginu.

  Oceni komentar:
  3
  19