Poboljšanje položaja Roma na teritoriji Novog Sada

Poboljšanje položaja Roma na teritoriji Novog Sada

Posebno je naglašen značaj socijalne inkluzije Roma u Novom Sadu kao jedno od najvažnijih pitanja u razvoju celokupnog društva.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članicom Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mirom Radenović i članom Gradskog veća za komunalne poslove Vladimirom Stojkovićem održao sastanak u Gradskoj kući sa predstavnicima romske nacionalne zajednice u Novom Sadu. Prisutni su bili predstavnica Udruženja žena "Romena" Ljilјana Mihajlović, pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, zatim Nenad Vladisavlјev iz Udruženja romskih studenata, kao i predstavnici Roma iz Velikog rita koji se bave sakuplјanjem sekundarnih sirovina.

U otvorenom dijalogu razmenjena su iskustava o životu, obrazovanju i radu romskih porodica, a posebno su obrađene teme vezane za položaj žena i dece. Date su odgovarajuće smernice za unapređenje njihovog položaja i potvrđena je kontinualna podrška Grada Novog Sada.

Gradonačelnik je istakao da su vrata Gradske kuće širom otvorena za sve i da će Grad u svakoj prilici podržati i pomoći unapređenje položaja romske nacionalne zajednice. Kao zajednički cilј je istaknuto pobolјšanje položaja Roma u svim sferama društvenog života, a formulisani su predlozi, smernice i sugestije koje će u narednom periodu dobiti konkretizaciju.

Posebno je apostrofiran značaj socijalne inkluzije Roma u Novom Sadu kao jedno od najvažnijih pitanja u razvoju celokupnog društva. Sagovornici su zaklјučili da bez saradnje institucija sistema sa pripadnicima nacionalnih manjina i zajednica koji žive i rade u gradu, nema napretka ni pobolјšanja njihovog položaja, a da će ubrzo uslediti novi sastanci i da će se nastaviti bliska saradnja.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan