Počela distribucija vakcine protiv gripa

Počela distribucija vakcine protiv gripa

Distribucija vakcina protiv gripa počinje danas i plan je da do kraja nedelje svi domovi zdravlja u Srbiji imaju cepivo, kako bi lekari na vreme počeli besplatnu vakcinaciju građana.

Za grip je još rano, ali su oktobar i novembar meseci kada je pravo vreme da se primi vakcina, da bi se stvorio imunitet. Pojava gripa tek se očekuje krajem godine, a vreme kada je moguća epidimija kod nas je najčešće u februaru i martu.

Ove godine država je kupila 242.256 doza vakcina, za 5.700 manje nego prethodne godine.

Građani će biti zaštićeni takozvanim split vakcinama "vaksigrip" proizvođača Sanofi-Paster, u pojedinačnim dozama, koje su kupljene po ceni od 543,14 dinara, što je sa PDV ukupno oko 145 miliona dinara za ceo kontingent.

Sudeći po najavama epidemiologa i ove godine možemo očekivati jači virus gripa, s obzirom da epidemiološki podaci pokazuju da je njegova aktivnost na visokom nivou na južnoj hemisferi, gde trenutno traje epidemija.

Dominantan je tip virusa AH3N2, koji se nalazi u ovogodišnjoj vakcini.

Ko sve treba da se vakciniše

Besplatnu vakcinu i ove godine dobiće sve osobe koje žive u centrima za negu starijih lica i osobe koje ih neguju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa bolesnicima, svi stariji od 65 godina, plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki hronični bolesnici, zaposleni u vojsci i policiji.

Vakcinacija protiv gripa veoma je važna, pogotovu za hronične bolesnike. Njena efikasnost je više od 80 odsto.

Epidemija se očekuje u februaru i martu

Takođe, epidemiolozi savetuju da ne postoji nijedan razlog zašto se trudnice ne bi vakcinisale. Vakcina se preporučuje od 14. nedelje trudnoće, posebno onim trudnicama kojima će treći semestar biti u vreme očekivane epidemije (februar i mart).

Svi ostali građani, koji ne spadaju u rizičnu kategoriju, ukoliko žele, mogu da se vakcinišu, ali cepivo moraju da plate, odnosno da ga kupe u apoteci ili u nekom od zavoda za javno zdravlje.

 
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad novosadski sajam novosadska policija Isključenje struje matičar novi sad jkp lisje bez vode klisa raspored sahrana novi sad betanija Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija bebe novosađani KCV elektrovojvodina sahrane novi sad servisne informacije jkp novosadska toplana šoping centar promenada raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište servisne informacije novi sad JGSP "Novi Sad" bez struje isključenje vode isključenja struje Spens promenada