Počela naplata ulaza u NP Fruška Gora, najskuplje fotografisanje

Počela naplata ulaza u NP Fruška Gora, najskuplje fotografisanje

Četvoročlana porodica sa maloletnom decom koja odluči da kolima ode na Frušku goru i napravi bar jednu fotografiju sve to moraće da plati 2.600 dinara dnevno.

Kako za 021.rs navode u upravi Nacionalnog parka, radi se o primeni odredbi zakona donetog prošle godine, a oni su, prema njihovim saznanjima, prvi od svih zaštićenih prirodnih dobara u Srbiji koji su počeli da naplaćuju ove takse i to ne u potpunosti.

Pomoćnik direktora Nacionalnog parka Konstantin Plužarević rekao je za 021.rs da je Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara propisao naknade koje se naplaćuju za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra, što je i Fruška gora. Ovaj zakon doneo je novine u odnosu na dosadašnje propise. Najveća je što se od sada naplaćuje dnevni ulaz na Frušku goru, kao i u sve druge nacionalne parkove i prirodna dobra pod zaštitom u Srbiji. Predviđeno je da dnevna ulaznica bude 100 dinara za odrasle, a 50 za maloletnike. Plužarević navodi da je Fruška gora dodatno, odlukom Nadzornog odbora, uvela i godišnje ulaznice od 600 dinara, čije će izdavanje početi uskoro.

Pored ulaza za posetioce, Nacionalni park će nastaviti da naplaćuje i druge naknade koje su postojale i u ranijim zakonskim odredbama, kao što je naknada za ulaz vozila, koja za kola iznosi 300 dinara dnevno ili 1.200 godišnje, kao i naknada od 2.000 dinara za fotografisanje


Kako kaže, naplata ulaza u nacionalne parkove je normalna stvar svuda u svetu, a sada je to uvedeno i u Srbiji, u svih 90 zaštićenih oblasti, prenosi 021.rs.

- Nismo krenuli odmah od januara da naplaćujemo, nego smo postepeno počeli to da primenjujemo. Ne želimo da jurimo ili presrećemo ljude po parku da bi ih kaznili zato što nisu platili naknadu. To će se sve polako uvesti i urediti, kao što kad ulazite, na primer, u nacionalne parkove u Hrvatskoj svuda plaćate ulaz – objašnjava Plužarević.

On ističe da će se ulaz naplaćivati samo u granicama Nacionalnog parka, a ne cele Fruške gore kao geografskog pojma, što znači da delovi Petrovaradina ili Sremskih Karlovaca, kao i neka druga naselja, nisu u zoni naplate. Prema odredbama zakona, oni koji žive unutar Nacionalnog parka biće oslobođeni plaćanja naknade.

Detaljnije o ovoj temi, možete pročitati na sajtu Radija 021

Oceni vest:
2
42

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ludi molojko

  pre 536 dana i 10 sati

  Popušite lulu mira mamu vam jebem okupatorsku

  Oceni komentar:
  2
  47
 • Liman

  pre 536 dana i 8 sati

  Sramno. Lopovi iz SNS-a

  Oceni komentar:
  1
  48
 • Boka

  pre 536 dana i 8 sati

  I Beograd bi trebao da naplacuje ulaz

  Oceni komentar:
  4
  17
 • Milos

  pre 536 dana i 1 sat

  Sram da vas bude olosu jedan! Umesto da se promovise zdrav duh, telo, da se organizuju maratoni dva, tri puta godisnje, druge manifestacije za mlade, za porodice. Ali ne. Vi bi i ovo malo parce sume i planine naplatili? To je prirodno dobro, ne pripada drzavi, vec narodu!!!! Znaci, ako zelim da vidim tatu koji se nalazi na fizikalnoj u Vrdniku, moram da platim ulaz??? Mrs djubrad jedna ubudjana!

  Oceni komentar:
  1
  41
 • Bojan

  pre 535 dana i 13 sati

  Tako i treba, gde god da se obe van Srbije svugde bi platili ulaz u nacinalni park. Zašto onda ne platiti za naš nacionalni park. Hoćete da vam bude lepo kada odete na Frušku goru ali ni slučajno da se nešto plati. Na zapadu je sve uređenije, a jedan od razloga za to je i to što se na zapadu sve palaća, pa i ulazak unacionalni park.

  Oceni komentar:
  52
  3
 • Dzukele

  pre 535 dana i 11 sati

  Dragi moji, i sami ste svesni ovog bezobrazluka oko uvodjenja naplate. Jedino sto ce oni srediti bice njihove licne kuce i stanove, kupone automobila. Apelujem na sve ljude koji cene sebe da sto pre idu iz zemlje. Zapamtite, nikad nece biti bolje ovde! Sns bot je skot! Pozdrav

  Oceni komentar:
  1
  35
 • gile

  pre 535 dana i 13 minuta

  pa ovo su ludji autonomaši i od Čanka
  https://www.youtube.com/watch?v=WHXHR_tWh_Q

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Jovo

  pre 532 dana i 4 sata

  Ozbiljno ste umobolni

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Vera

  pre 529 dana i 23 sata

  Ne lupajte! 300 rsd je za vozilo bez obzira na broj putnika u zaštićenom području."Novinaru" koji je napisao članak dati otkaz jer obmanjuje javnost.

  Oceni komentar:
  4
  1