Počela provera kolektivnog imuniteta u Srbiji, testirano prvo od 7.000 domaćinstava

Počela provera kolektivnog imuniteta u Srbiji, testirano prvo od 7.000 domaćinstava

Počela je provera našeg kolektivnog imuniteta. U Beogradu je u ponedeljak testirana prva porodica.

Profesorka Medicinskog fakulteta Tatjana Pekmezović, vođa studije, rekla je da je planirano da do kraja juna bude testirano 7.000 porodica.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavila da su počela pozivanja porodica za testiranje koje će se raditi narednih dana. U Beogradu je testirana prva porodica.

Odziv građana je, kaže, zadovoljavajući.

Ovakva istraživanja nisu česta u našoj populaciji, ali je to neophodno u ovom trenutku i čvrsta je preporuka SZO, koja je dala metodologiju da bi rezultati bili uporedivi u više zemalja. Trenutno se studije sprovode u mnogim zemljama sveta – rekla je Pekmezović.

Neki građani su zabrinuti, a neki imaju strah da će se zaraziti ako dođu na testiranje. Zbog toga se epidemiolozi koji pozivaju građane obučeni da građanima pruže sve relevantne informacije, navodi vođa studije.

– Oni koji su neodlučni imaju dva-tri dana da razmisle, posavetuju se sa članovima porodice ili izabranim lekarom – navela je Pekmezović, a prenosi RTS.

Ukazuje da će se istraživanjem odrediti nivo antitela na virus.

Ako ima antitela, znači da je osoba bila u kontaktu sa virusom i da je zaradila imunitet na bolest. Koliko je dugo to vreme, to je nepoznanica i jedno od vrućih pitanja za buduća istraživanja. Ako nema specijalnih antitela na virus, znači da je osetljiva i stalno to mora da ima na umu i da se pridržava preventivnih mera – ukazuje profesorka i vođa studije.

Ukoliko porodica koja živi na selu prihvati da učestvuje u studiji, i iz bilo kog razloga ne može da dođe u nadležni zavod za javno zdravlje, ekipa zavoda će izaći na teren.

Planirano je da do kraja juna bude testirano 7.000 porodica.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 335 dana i 20 sati

  Niko, pa ni ljudi koji vrše testove, ne znaju za šta će se sve koristiti dobijeni rezultati.
  Moj DNK neće dobiti.
  Imam pravo d aodbijem.
  Na moju porodicu neka zaborave.
  Imamo mi svoje interne testove.

  Oceni komentar:
  3
  3