Počela vakcinacija bivalentnom vakcinom protiv kovida, slabo interesovanje građana

Počela vakcinacija bivalentnom vakcinom protiv kovida, slabo interesovanje građana

Počela je vakcinacija bivalentnom vakcinom protiv kovida u domovima zdravlja, a lekari kažu da prvog dana imunizacije nema posebnog interesovanja građana. Očekuju da će za tu vrstu imunizacije biti više zainteresovanih nakon novogodišnjih praznika.

U Srbiju je stigla nova vakcina protiv kovida proizvođača "Moderna". Reč je o bivalentnoj vakcini koja u sebi sadrži dva soja virusa korona - orginalni, vuhanski soj, kao i omikron i to podvarijantu BA.1. 

Pre nego što je stigla na vakcinalne punktove vakcina je dobila dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva, Nacionalno telo za imunizaciju je definisalo kome se vakcina preporučuje, a Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je izradio protokole za lekare. 

Kako je ranije za Euronew Srbija rečeno u Ministarstvu zdravlja ova vakcina se može primeniti isključivo kao buster doza, bez obzira na to koju su vrstu vakcine prethodno primili. Osim domova zdravlja vakcina je od danas dostupna i u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema preporukama Nacionalnog tela za imunizaciju Srbije (NITAG) bivalentna vakcina protiv kovida 19 se može primeniti, kao buster doza, kod osoba uzrasta 12 godina i starijih, a koje su ranije vakcinisane protiv kovida 19, odnosno koje su primile primarnu seriju vakcine (dve doze), ili koje su dodatno primile jednu, ili više buster doza vakcine.

Uslov za vakcinaciju bivalentnom vakcinom je da je prošlo najmanje tri meseca od primanja poslednje doze vakcine protiv kovida 19, ili najmanje tri meseca od preležane infekcije kod potpuno vakcinisanih osoba.

Bivalentna vakcina kao buster doza se naročito preporučuje kod osoba starijih od 50 godina, osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, osoba sa komorbiditetima, korisnika i zaposlenih u domovima za stara lica i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Euronews Serbia.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan