Počela vakcinacija protiv gripa, interesovanje građana veće nego ranijih godina

Počela vakcinacija protiv gripa, interesovanje građana veće nego ranijih godina

U četvrtak, 1. oktobra, počela je vakcinacija protiv gripa. Sa pandemijom korona virusa sudar dva virusa mogao bi biti opasan pa je i interesovanje građana ove godine veće nego ikada.

Ove godine vakcinacija je počela ranije nego ranijih godina upravo zbog aktuelne pandemije.

Vakcine su stigle, prvi kontigent – nešto manje od 350.000 je distribuirano u naše domove zdravlja. Ovo se dogodilo nešto ranije nego prethodnih godina – kazala je epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, a prenosi "Blic".

Ona kaže da se svake godine ističe i apeluje da postoji određena kategorija ljudi koji imaju povećan rizik – kardiovaskularni bolesnici, osobe sa malignim, neurološkim oboljenjima, gojazne osobe, trudnice, sve one osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite, zdravstveni radnici.

– Ova vakcina se preporučuje svima nama, jer svako od nas može da oboli. Ova sezona jeste specifična jer se prenosi na isti način kao i grip. Jako je bitno da se one osobe koje su najrizičnije ne zaraze – zaključila je ona.

Iz beogradskog Doma zdravlja navode da je interesovanje veliko i da je "organizacija izazovna u vreme korona virusa", piše "Blic".

U Novom Sadu je vakcinacija počela danas, 2. oktobra, a tokom jučerašnjeg dana vakcine su raspoređene domovima zdravlja. 

– U Dom zdravlja "Novi Sad" distribuirano je 21.000 doza vakcine protiv gripa što je trostruko više u odnosu na prošlu godinu. Nabavljeno je više vakcina kako bi obuhvat stanovništva bio što veći, odnosno da bi se zaštitili svi koji spadaju u rizične grupe zbog trenutne epidemiološke situacije ali i da bi mogli pravovremeno reagovati ukoliko budemo imali slučajeva poklapanja kliničkih slika infekcija izazvanih virusom gripa i virusom korone – kažu u novosadskom Domu zdravlja i podsećaju da u celom svetu osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane ’"Split"’ vakcine.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cvrc vakcinu, malo sutra!

  pre 727 dana i 7 sati

  Možda je vest tačna, a možda i nije. Možda je jedini cilj ove vesti da neko pomisli:
  - "Ako svi tako rade, 'ajde i ja da ne budem budala. A kako je krenulo - nestaće vakcina!
  Brže bolje da ja primim..."
  Moje iskustva sa vakcinom od gripa iz Torlaka, iz doba dok još nije bio prodat Sorošu, iz 90-tih, je sledeće: (tada sam bio mlad i glup, bez informacija o farmaceutskom genocidu)

  Nakon što sam primio vakcinu, prvi deo, 2-3 meseca sam vukao stanje konstantnog početka gripa, sa svim propratnim faktorima poput blage upale mišića, a li bez temperature.
  Konstantna patnja, koja se nikad ne završava.
  Tako da sam se tada zakleo da je više nikad u životu neću primiti.
  Što se tiče istinitosti ove vesti, nema sumnje da će plašljivi, bolešljiviji potrčati da je prime, šta god bilo u njoj.
  Ali, mislim da će u budućnosti svi mediji trubiti o tome da je neutrošeno toliko i toliko doza, d aim rok ističe, a oni koji mogu pretiti radnicima i naređivati da je prime.
  Živi bili pa videli.
  Mislim da je prava tragedija skrivanje informacija, odnosno to što RTS1 i RTS2 ne žele da emituju nijedan DOKUMENTARNI film o greškama (zločinima) u ljudskoj istoriji kada su vakcine u pitanju, već to moramo videti na televizijama susjeda, koji tog straha nemaju.
  Dao bih primer vakcinacije u americi, gde su sami amerikanci eksperimentisali na svom stanovništvu.
  Davali su vakcinu protiv velikog kašlja (Pertusis beše li?) DECI, a unutar nje su spakovali ŽIVE elemente hepatitisa B, da vide kakav će efekat da napravi.
  Pri tome su planirali da optuže meksičko voće uvezeno u taj kraj, kao uzrok žutice (hepatitisa).
  A to je bilo u 70-tim.
  Činjenicu možete naći i u dokumentaciji i knjigama i filmovima Doktora
  Leonarda G. Horowitza diplomca mikrobiologa sa Harvardskog Univerziteta.

  Oceni komentar:
  0
  3