Počele edukacije srednjoškolaca o bezbednosti u saobraćaju

Počele edukacije srednjoškolaca o bezbednosti u saobraćaju

Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju, uz finansijsku podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve, realizuje projekat pod nazivom "Edukacija za unapređenje bezbednosti u saobraćaju učenika srednjih škola na teritoriji Grada Novog Sada".

Projekat podrazumeva vršnjačku edukaciju učenika prvih i drugih razreda srednjih škola u Novom Sadu tokom koje bi se mladima ukazalo na opasnosti usled korišćenja mobilnih telefona u saobraćaju, kao i na posledice koje nastaju zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, odnosno kacige. Poseban segment edukacije odnosi se na opasnosti koje vožnja pod dejstvom alkohola ima na učesnike u saobraćaju.

Prva faza projekta, koja podrazumeva radionice sa učenicima trećih razreda novosadskih srednjih škola, realizovana je 30. januara u pozorišnoj sali Gimnazije "Laza Кostić" u Novom Sadu. Tokom radionica, učenicima su putem teorijskih predavanja, video prezentacije i praktičnih vežbi preneta osnovna znanja o bezbednosti učesnika u saobraćaju sa posebnim akcentom na opasnosti koje vožnja pod dejstvom alkohola ima na učesnike u saobraćaju.

Učenici su imali priliku da tokom projekcije dva kratka filma čuju iskustva mladih ljudi koji su doživeli saobraćajnu nezgodu i nakon nje ostali invalidi i poruke od njih na šta treba obratiti pažnju kako bi sačuvali svoj i tuđe živote kao učesnici u saobraćaju.


U praktičnom delu radionica učenici su testirali takozvane "pijane naočare" koje simuliraju šta u stvari čovek vidi i kako reaguje kada ima određeni procenat alkohola u organizmu.

Nakon radionica, svaki od učenika je dobio sertifikat koji potvrđuje njegovo učešće u radionici a ti učenici će u narednoj fazi projekta svoje znanje prenositi učenicima prvog i drugog razreda u svakoj od novosadskih srednjih škola.

Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan