Počeli "Dani igre": Filmovi u službi vrline i znanja

Počeli "Dani igre": Filmovi u službi vrline i znanja

Do srede devetnaestog februara, građani će moći u Kulturnom centru Novog Sada da uživaju u filmskoj reviji "Dani igre" u okviru koje će biti prikazano dvanaest filmskih i dokumentarnih ostvarenja. Manifestaciju je u glavnom gradu Vojvodine po prvi put organizovao Beogradski festival igre i KCNS pod pokroviteljstvom DDOR osiguranja.

U četvrtak je povodom otvaranja održan koktel. Tom prilikom je Đorđo Markeđani, predsednik izvršnog odbora osiguravajuće kompanije, objašnjavajući zašto podržavaju ovakva dešavanja, citirao rečenicu iz Danteove “Božanstvene komedije”.

– “Čovek nije stvoren da živi poput zveri, već da sledi vrline i znanje”.  Kultura nije stvar koja se prodaje i želimo da verujemo da je ona važna za zemlju i zato je podržavamo preko sponzorstva - rekao je Markeđani.


Direktor i osnivač Beogradskog festivala igre, Aja Jung, kazala je da su Dani igre zapravo jedan od paralelnih programa beogradske manifestacije i služe kao neka vrsta zagrevanja ili uvertire za glavni program.

– Sledi gostovanje Njujork siti baleta već 13. marta na sceni Srpskog narodnog pozorišta, a zatim i glavni program 17. Beogradskog festivala igre koji počinje 21. marta i završava se 12. aprila. Dolazi i velika zvezda brodvejske step igre, Džejson Semjuel Smit sa svojom grupom muzičara i igrača, verujem da će oduševiti novosadsku publiku – rekla je Aja Jung.


Tokom večeri otvorena je i izložba fotografija poznatog modnog i umetničkog fotografa Roba Vudkoksa, koja predstavlja kompilaciju radova iz nekoliko različitih faza, ali sa zajedničkom temom koja u fokus stavlja, lepotu i posebnost ljudskog tela.

Otvaranju filmske revije Dani igre prisustvovao je i Đorđe Kaćanski, urednik filmskog programa pri KCNS kao i predstavnici Grada Novog Sada i pokrajinske vlade.


Publika je prvog dana revije pogledala film Tajler Pek “Ballet Now”. Dokumentarac prati snimanje američkog televizijskog šou programa, čije je jedno izdanje uređivala Pekova, primabalerina Njujork siti baleta. Film je pokušaj da se zbliže čudesan svet baleta, stepovanja, hip hopa i cirkusa i bio je veliki  izazov za Tajler Pek, pošto je ovo prvi put da je balerina producent i režiser takvog popularnog televizijskog programa.

Karta za filmove košta sto dinara, a repertoar se može pogledati na sajtu Kulturnog centra Novog Sada.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan