Počeli "Međunarodni dani energetike i investicija" na Novosadskom sajmu

Počeli "Međunarodni dani energetike i investicija" na Novosadskom sajmu

Manifestacija "Međunarodni dani energetike i investicija" otvorena je na Novosadskom sajmu, a održava se 27. i 28. februara u Kongresnom centru "Master". Najveći forum za inostrane i domaće projekte organizuje Novosadski sajam, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i RES fondacije.

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika, Novi Sad po tradiciji nosi titulu Grad partner, dok je Zrenjanin ove godine Grad prijatelј manifestacije. Prisustnima na otvaranju obratili su se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, ambasador Kralјevine Danske u Republici Srbiji Anders Kristijan Hougord, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić i ministar rudarstva i enegetike Republike Srbije Aleksandar Antić.

– Energetika je preduslov za dovođenje novih investicija i mene kao građanina raduje da u toj oblasti imamo najveći nivo investicija. To je preduslov dalјeg razvoja i reindustralizacije države Srbije bez kojeg nema ekonomskog osnaživanja. Energetika podupire i razvoj polјoprivrede, a osim što je polјoprivredni centar, Novi Sad je i sedište najvećih energetskih kompanija kao što su NIS, "Srbija gas" i dobar deo postrojenja "Elektroprivrede Srbije". Čekaju nas veliki izazovi oko rešavanja pitanja energetske efikasnosti JP SPC "Vojvodina", a s druge strane mi smo dobar primer kako gradska toplana može dobro da funkcioniše. "Novosadska toplana" ostvarila je prihod u gradski budžet od gotovo pola milijarde dinara, pritom ne dobija subvencije od Grada, a četiri puta je pojeftinila grejanje u prethodnih godinu i po dana – naglasio je gradonačelnik Vučević, a prenosi njegov kabinet.Kako je rekao ministar Antić, Srbija, prema referentnim podacima iz 2016. godine, ima veći procenat učešća obnovlјivih izvora energije od proseka Evropske unije. On je pojasnio da su ambicije velike, ali da se mora voditi računa da to bude održiv sistem, odnosno da cena energije bude adekvatna platežnoj moći građana. On je takođe istakao da je plan da u budućem periodu Elektroprivreda Srbije bolјe iskoristi hidroenergetske potencijale Drine, Ibra i Morave.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenada Grbića, Srbija deli sa Norveškom deseto mesto u Evropi po ulaganju u izgradnju vetroparkova, a 90 posto tih investicija je na teritoriji Vojvodine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan