Počeli prateći programi 21. Novosadskog džez festivala

Počeli prateći programi 21. Novosadskog džez festivala

Džez publika će tokom narednih dana imati priliku da prisustvuje raznovrsnim događajima – od radionica, izložbi, promocija knjiga, prezentacija, do koncerata.

Danas, 7. novembra, džez radionicama zvanično je početo uvodni program 21. Novosadskog džez festivala, čiji će se rad odvijati na tri lokacije sve do kraja Festivala – u "Kulturnom skloništu", Centru za socijalni rad u Novom Sadu i u klubu "Tribina mladih" KCNS.

U petak, 8. novembra, biće realizovana prezentacija muzičko-inkluzivnih radionica, urađena po najsavremenijim metodama pod nazivom El sistema. Prezentacija radionica počinje u podne u klubu "Tribina mladih" novosadskog Kulturnog centra.

Istog dana, u galeriji Likovni salon, s početkom u 19 časova počeće program "Jazz i animirani film: avantura koja ne prestaje", a autor ovog projekta je Milen Alempijević. Bliske veze između džeza i animiranog filma uspostavljene su još tridesetih godina prošlog veka, od vremena kada je džez bio američka pop muzika. Iako funkcija džeza kao progresivnog društvenog fenomena danas više nije tako značajna, na početku 21. veka, naročito u Evropi, neprestano se pojavljuju reditelji i animatori koji imaju velika očekivanja od ove muzike.Sedam bendova iz sedam bivših, sadašnjih i budućih evropskih prestonica kultura, ulepšaće vikend u Novom Sadu, 9. novembra i za sve sugrađane prirediti nešto nesvakidašnje – džez maraton u Kulturnoj stanici "Svilara". Program počinje u 19 časova, a ulaz je besplatan. Džez maraton prirediće bendovi iz sledećih država: Italija, Litvanija, Mađaraska, Poljska, Slovenija, Rumunija i Srbija. Program se realizuje zajedno sa Fondacijom "Novi Sad 2021" i Srpskim narodnim pozorištem.

Nakon beogradske promocije, knjiga Vojislava Pantića stiže i u Novi Sad. U izdanju "Dallas Records" iz Beograda, 11. novembra u 19 časova u klubu "Tribina mladih" biće predstavljena knjiga JAZZ FACE, a osim autora o knjizi će govoriti: Anđelko Maletić, Petar Janjatović i Peca Popović. U ambiciozno zamišljenoj knjizi su razgovori sa legendama kao što su Joe Zawinul, Ahmad Jamal, Joe Lovano, Pat Metheny, Airto Moreira, Duško Gojković, Kurt Eling, Lala Kovačev, Charlie Haden, Anat Cohen, Mića Marković, Maria Schneider, Bojan Zulfikarpašić, Dianne Reeves i drugi. Knjiga je obogaćena fotografijama domaćih i stranih autora, od kojih većina nije ranije objavljena.


Narednog dana, 12. novembra u Klubu "Tribina mladih" u 19 časova biće predstavljena monografska publikacija kompozicija čuvenog džez trubača Duška Gojkovića pod nazivom Duško Gojković Songbook koje su priredili Vladislav Tomanić i Marko Krstić, a objavilo je Udruženje "Duško Gojković džez inicijativa". Čitaoci, ali i ukupna naša i međunarodna umetnička javnost imaće pred sobom kompozitorski opus Duška Gojkovića, džez trubača i kompozitora, koji je potekao sa naših prostora i tokom bogate karijere stekao istinsku prepoznatljivost na svetskoj džez sceni. 

U sredu, 13. novembra, u Studiju "M" od 20 časova nastupiće Ratko Divjak i prijatelji. Ratko je rođen je 1947. godine u Vukovaru , a školovao se u Osijeku, gde je i maturirao. U istom gradu je učio da svira flautu najpre u nižoj, a kasnije i srednjoj muzičkoj školi. Bubnjeve je počeo da svira 1964. godine, a nezamenjivi džez bubnjar je postao nakon studija na Institutu za džez u Gracu. Pored zavidne karijere džez bubnjara, Ratko je jedan od legendi jugoslovenske rok, pop i fusion scene. Krenuo je sa osiječkom grupom Dinamiti, da bi nastavio sa grupama: Time, September, Sončna pot, Jugoslovenska pop selekcija, itd. Snimao je sa većinom bendova jugoslovenske pop-rok scene. Samo u arhivu RTV Slovenije je bubnjar na više od hiljadu snimaka.Na sam dan početka glavnog koncertnog programa, 14. novembra, u klubu "Tribina mladih" KCNS biće upriličena radionica čiji će voditelj biti Marco Pignataro, prošlogodišnji učesnik džez festivala. Radionice će nastaviti sa radom i tokom samog festivala, pa Novosađane u KCNS očekuje bogat program i 15. i 16. novembra. Za učešće na radionicama potrebno je popuniti prijavni formular, koji se može preuzeti na zvaničnom sajtu Novosadskog džez festivala.Marco Pignataro je višetalentovani saksofonista, kompozitor i pedagog rođen u Bolonji, Italija. Zajedno sa Danilom Perezom, Marko trenutno vodi Berklee Global Jazz Institute (BGJI), svetski vodeći džez centar za muzičko stvaralaštvo na Muzičkom koledžu u Bostonu. Radionica na temu improvizacije i kreativnosti objašnjava i ilustruje filozofiju i osnovne ideje koje zastupa Berklee Global Jazz Institute. Berklee Global Jazz Institute je izvođački program koji je osmišljen da neguje kreativnosti i muzičke veštine kroz razne muzičke discipline.

Istog dana, u Srpskom narodnom pozorištu od 19 časova, biće održana izložba džez fotografija čiji je autor Kurt Rade iz Dortmunda.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan