Počeli radovi na obnovi fasada u Podgrađu, u planu restauracija 21 objekta

Počeli radovi na obnovi fasada u Podgrađu, u planu restauracija 21 objekta

U utorak, 23. maja, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada započeo je realizaciju projekta obnove fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Uslove za sprovođenje mera tehničke zaštite za obnovu fasada utvrdio je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, tehničku dokumentaciju je pripremio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada koji će vršiti i stručni nadzor nad vođenjem radova.

Na osnovu sprovedenog postupka javne nabavke, "Ornament investinženjering"i "Niković Company" doo iz Beograda su izvođači radova na prvih šest objekata. Rok za izvođenje radova je 50 kalendarskih dana.

Za 2017. godinu planirana je obnova fasada 21 objekta u podgrađu, za šta je obezbeđeno 100.000.000 dinara.

U planu su sledeći objekti:

Trg vladike Nikolaja 3 (ugao s Beogradskom ulicom), Beogradska 2, Beogradska 4, Trg vladike Nikolaja 1, Lisinskog 2 (ugao s Beogr. ulicom), Beogradska 8
Rok za početak radova je maj 2017.

Beogradska 1, Beogradska 3, Beogradska 5, Beogradska 7, Beogradska 9
Rok za početak –jul 2017.

Lisinskog 1, Štrosmajerova 1, Štrosmajerova 3, Prote Mihaldžića 14, Beogradska 23-25
Rok za početak –avgust 2017.
 
Beogradska 11, Beogradska 13 , Beogradska 15, Beogradska 17, Beogradska 19
Rok za početak –septembar 2017.

Radovi obuhvataju kompletnu obnovu oštećenih i degradiranih elemenata uličnih fasada, radove na restauraciji i konzervaciji vučene i ornamentalne malterske plastike, detalja izvedenih iz gipsa, terakote, restauraciju fasadne stolarije i vajarskih dela –figura svetaca u nišama pročelja.

Radovima je obuhvaćena i demontaža i izrada novih olučnih horizontala i vertikala, izrada uvodnog lima, kao i ponovna opšivanja elemenata na fasadi. Predviđen je i pretres pripadajućeg dela krova u zoni ulične fasade. Stara originalna stolarija se restaurira-konzervira i farba, uz zamenu potpuno degradiranih elemenata. Ovim radovima obuhvaćena je samo fasadna strana prozora sa spoljašnjim krilima. Konzolne svetiljke javne rasvete od kovanog gvožđa se restauriraju i konzerviraju.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad MUP vremenska prognoza novi sad servisne informacije novi sad horoskop raspored sahrana i ispraćaja dnevni horoskop JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode horoskopski znaci isključenja struje novosadska policija klinika za ginekologiju i akušerstvo mup novi sad bebe Republički hidrometeorološki zavod betanija novosadsko porodilište Isključenje struje raspored sahrana novi sad jkp lisje policija novorođenčad novosađani Vreme u Novom Sadu jkp novosadska toplana matičar novi sad bez struje bez vode RHMZ