Počelo merenje prosečne brzine vozila na autoputu

Počelo merenje prosečne brzine vozila na autoputu

Merenje srednje brzine vozila na autoputu već daje rezultate, uverila se danas ekipa Tanjuga koja je prošla celu deonicu od Beograda do Niša, na kojoj nije bilo uobičajenog "divljanja", prenosi "RTV".

Iznenađujuća situacija – lagana vožnja, čak i automobila sa velikom kubikažom, koji mogu da razviju više od 200 km na sat.

Poneko vozilo, i to uglavnom sa stranim tablicama, išlo je vidno brže od dozvoljenih 120 km na sat.

Merenje srednje brzine vozila na autoputu nema za cilj kažnjavanje građana, već smanjenje broja stradalih, poručio je danas zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković najavljujući da će kažnjavanje nesavesnih vozača početi za par nedelja.

Milinković za Tanjug kaže da se trenutno prosečna brzina samo meri, a da će procesuiranje počinilaca prekršaja početi za nekoliko nedelja.

Objašnjava da nije moguće odjednom pokriti sve deonice na autoputu, te najavljuje da će narednih nedelja obaviti detaljne analize na kojim se deonicama najviše prekoračuju brzine, gde su najveća prekoračenja i u zavisnosti od toga počeće kontrola deonice po deonice, odnosno procesuirajne počinilaca prekršaja.

Najavljuje u drugoj polovinim avgusta i povećan broj vozila presretača, ali i ručnih radara, kojim se može meriti brzina na pogodnim mestima, kao što je nadvožnjak na autoputu, pri čemu se onda zaustavljanje vozila vrši na naplatnim stanicama, prenosi "RTV",

Inače, na svim naplatnim stanicama trenutno se prilikom naplate putarine izračunava srednja brzina.

Putevi Srbije dokumentuju ulazak i izlazak vozila na naplatnoj stanici i u zavisnosti od toga da li je vozilo prekoračilo brzinu kretanja dostavljaće MUP-u sve potrebne podatke da se vozač procesuira.

Upitan kako će se procesuirati vozači automobila sa stranim registracijama Milinković je ukazao da će se paralelno raditi da se dokumentovanje prekršaja izvede u onlajn režimu kako bi se strani državljani mogli zaustaviti na naplatnoj stanici.

Na pitanje kako će se procesuirati nesavesni vozači koji koriste TAG prilikom prolaska naplatne rampe, Milinković je kazao da se na naplatnoj stanici očitava registarska tablica na vozilu.

Sistem merenja srednje brzine na autoputu koristi se već dugi niz godina u više evropskih zemalja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bobena

  pre 779 dana i 23 sata

  Pričao sam sa kolegama vozačima na tu temu i svi smo došli do zakljčka da je to velika budalaština. Ako smo dobro shvatili da od tačke A do tačke B ima određen broj kilometara i da tu razdaljinu ako pređemo bez zaustavljanja oni mogu da izmere našu kilometražu kojom smo se kretali (OK). ALI gde je u svemu tome zautavljanje zbog odmora, stajanja na benziskim pumpama ( sipanje goriva, obavljanje toaleta, da se popije kafa itd...) Što znači da možemo opušteno da vozimo 250 km/h + pauza samo na pumpi od xx minuta (recimo 45 min da se gore navedeno sve obavi) i na kraju kod naplatne rampe će nam brzina kretanja biti ....... šta 90 km/h.
  HAHAHAHAHAHAHAHA ......

  Oceni komentar:
  0
  0
Spens jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija betanija lisje Voša groblje bebe almaško groblje gradsko groblje smanjen pritisak vode memorijal velikana Daško i Mlađa servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad vodovod novosadsko porodilište servisne informacije isključenja struje raspored sahrana novi sad bez struje sahrane novi sad OK Vojvodina elektrovojvodina bez vode vremenska prognoza Elektrodistribucija Novi Sad odbojka vreme danas havarija na vodovodu