Počelo prijavljivanje za specijalizovana odeljenja, najveće interesovanje za Jovinu i Desetu gimnaziju u BG-u

Počelo prijavljivanje za specijalizovana odeljenja, najveće interesovanje za Jovinu i Desetu gimnaziju u BG-u

Učenici osmog razreda koji nameravaju da upišu neku od specijalizovanih srednjih škola mogu od danas do 24. aprila da se prijave za polaganje prijemnog ispita.

Miloš Blagojević iz Ministarstva prosvete kaže za RTS da su najpopularniji IT smerovi za računarstvo i informatiku, ali da po broju učenika koji konkurišu na jedno mesto odskaču dve škole – Deseta gimnazija u Beogradu i Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj".

Sve aktivnosti u vezi sa završetkom osnovne škole i upisom u srednju školu biće obavljane preko portala Moja srednja škola bez podnošenja ijednog papira.

Imamo mogućnost prijavljivanja i u osnovnim i srednjim školama, u osnovnim matičnim i srednjim u kojima se polaže prijemni. To se radi u petak i u ponedeljak, 21. i 24. aprila – navodi Blagojević.

Ističe da je i onlajn procedura jednostavna, potrebno je otići na sajt Moja srednja škola i pratiti uputstva koja se tu nalaze.

Blagojević kaže da je za ovu godinu spremljeno oko 4.500 mesta za upis u specijalizovana odeljenja.

Ponuda je velika. Sem mesta za učenike sa posebnim sposobnostima u gimnazijama, imamo obuhvaćene i likovne i muzičke škole –  ističe Blagojević.

On očekuje da će sva mesta biti popunjena, ali ističe da mesta neće biti za sve.

– Otprilike nam se prijavi oko 7.000 učenika za 4.500 mesta. Interesovanje je različito, ali su možda najpopularniji IT smerovi za računarstvo i informatiku – napominje.

Ako se gleda broj učenika koji konkurišu na jedno mesto, prema Blagojevićevim rečima, odskaču dve škole – Deseta gimnazija u Beogradu i Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" sa odeljenjima u kojima se nastava sluša kombinovano na srpskom i engleskom jeziku.

Polaganje prijemnih ispita biće održano tokom maja, a učenici i roditelji rezultate će moći da vide na portalu Moja srednja škola.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan