Počeo nadzor nad sezonskim gripom

Počeo nadzor nad sezonskim gripom

Virus gripa svakog trenutka bi mogao da stigne u Srbiju, zbog čega su lekari već počeli dodatnim analizama da ispituju pacijente koji imaju temperaturu, kašalj, kijavicu, bol u kostima i ostale simptome koji su slični njemu.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu za "Telegraf" da se očekuje da virus gripa bude detetktovan u mesecima koji dolaze, i dodaju da je epidemiološki nadzor nad njim počeo 3. oktobra.

- Sezonske epidemije gripa na našim prostorima uobičajeno se registruju u zimskim mesecima. Epidemiološki nadzor nad gripom u sezoni 2016/2017 počeo je 3. oktobra, a u okviru njega na nedeljnom nivou će se pratiti i izveštavati o tome kakva je epidemiološka situacija – kažu u "Batutu".

U ovoj ustanovi podsećaju da su prošle godine  u Srbiji cirkulisala tri tipa gripa, dominantni su bili tip A (H1N1) i tip B. I ove godine u Srbiji se očekuje virus "Hong Kong", odnosno A (H3N2).

Prvi slučajevi obolevanja od gripa očekuju se oko Nove godine, a povećan broj zaraženih tek krajem januara, početkom februara. On najviše pogađa hronične bolesnike i decu koja nemaju razvijen imuni sistem. Oprez bi trebalo da imaju i trudnice.

Simptomi gripa su visoka temperatura – viša od 39 stepeni, koja je često praćena drhtavicom. Zatim, bolovi u mišićima i zglobovima, iscrpljenost i malaksalost, grebanje u grlu i kašalj, suzenje i crvenilo očiju, glavobolja, curenje vode iz nosa.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad sahrane novi sad vremenska prognoza raspored sahrana novi sad novorođenčad zodijak novosađani novosadsko porodilište horoskop pošte srbije horoskopski znaci dnevni horoskop bebe isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad Dom zdravlja Novi Sad isključenje vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina štrajk poštara jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja bez vode bez struje skupština grada novog sada betanija