Počeo nadzor nad sezonskim gripom

Počeo nadzor nad sezonskim gripom

Virus gripa svakog trenutka bi mogao da stigne u Srbiju, zbog čega su lekari već počeli dodatnim analizama da ispituju pacijente koji imaju temperaturu, kašalj, kijavicu, bol u kostima i ostale simptome koji su slični njemu.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu za "Telegraf" da se očekuje da virus gripa bude detetktovan u mesecima koji dolaze, i dodaju da je epidemiološki nadzor nad njim počeo 3. oktobra.

- Sezonske epidemije gripa na našim prostorima uobičajeno se registruju u zimskim mesecima. Epidemiološki nadzor nad gripom u sezoni 2016/2017 počeo je 3. oktobra, a u okviru njega na nedeljnom nivou će se pratiti i izveštavati o tome kakva je epidemiološka situacija – kažu u "Batutu".

U ovoj ustanovi podsećaju da su prošle godine  u Srbiji cirkulisala tri tipa gripa, dominantni su bili tip A (H1N1) i tip B. I ove godine u Srbiji se očekuje virus "Hong Kong", odnosno A (H3N2).

Prvi slučajevi obolevanja od gripa očekuju se oko Nove godine, a povećan broj zaraženih tek krajem januara, početkom februara. On najviše pogađa hronične bolesnike i decu koja nemaju razvijen imuni sistem. Oprez bi trebalo da imaju i trudnice.

Simptomi gripa su visoka temperatura – viša od 39 stepeni, koja je često praćena drhtavicom. Zatim, bolovi u mišićima i zglobovima, iscrpljenost i malaksalost, grebanje u grlu i kašalj, suzenje i crvenilo očiju, glavobolja, curenje vode iz nosa.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe Vreme u Novom Sadu gradsko groblje servisne informacije horoskop Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje sahrana elektrovojvodina matičar novi sad isključenje vode isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija betanija raspored sahrana novi sad detelinara nevreme bez struje Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad Isključenje struje horoskopski znaci novorođenčad novosadsko porodilište sahrane bez vode javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novosađani jkp novosadska toplana