Počeo popis – za odbijanje moguće i kazne

Počeo popis – za odbijanje moguće i kazne

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas i trajaće do 31. oktobra. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće počeće objavljivanje prvih konačnih rezultata. Onima koji odbiju da učestvuju u popisu, kao krajnji instrument, mogu da uslede kazne od 20.000 do 50.000 dinara.

Popisivači će ići od vrata do vrata i direktno će od građana prikupljati popisne podatke. Nosiće identifikacionu karticu sa fotografijom, imenom i prezimenom i dužni su da je pokažu građanima ako zatraže.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović rekao je za RTS da su popisivači krenuli s radom i da na vrata građana mogu da zakucaju od 8 do 20 časova.

Prema njegovim rečima, za popis tročlane porodice potrebno od 20 do 30 minuta.  

Ukoliko niste kod kuće, popisivač stavlja obaveštenje u poštansko sanduče na kojem ostavlja svoje podatke i kontakt popisnog info-centra sa kojim zatim stupate u kontakt, a kasnije sa popisivačem ugovarate njegov dolazak, objasnio je Korović.  

Građani će odgovarati na 69 pitanja, a popis traje oko pola sata.

Onima koji odbiju da učestvuju u popisu slede kazne, a direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže za RTS da je to krajnji instrument i nešto što nikako nije cilj.

Prema zakonu o popisu uvek se uvodi ta sankcija i ona je krajnji instrument, nešto što nikako nije cilj same operacije. Popisi su jedna tekovina i istorijska i kulturna, a pre svega državna i oni se sprovode u svim državama koje imaju statističke ustanove – objašnjava Kovačević.

Kada je reč o visini kazne, ona je od 20.000 do 50.000 dinara.

Nešto se odnosi i na popisivače ukoliko izađu izvan svojih uobičajenih ovlašćenja, a deo i na građane koji odbiju da učestvuju u popisu – zaključio je Kovačević.

Postoje i pitanja na koja ne moramo da odgovorimo na popisu, a Kovačević navodi da su to etnička pitanja - nacionalna pripadnost, veroispovest i maternji jezik.

Oceni vest:
0
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Čim prete, nekom čine uslugu.

  pre 57 dana i 57 minuta

  Čim postoji ovako zastrašivanje naroda, izuzetno proporcionalno posećenosti medija,
  ne možemo govoriti o normalnoj državi. Ovo je robovlaništvo i feudalizam, znamo ko su feudalci a ko kmetovi.
  Kao odgovor na to može biti samo davanje lažnih podataka, onih koje ne mogu da provere i za koje nećete odgovarati. Recimo, broj dece. Koliko ih imate da znate? Imam 50-oro!
  Nešto po Bugarskoj, nešto po Grčkoj, gde god sam bio.
  Opet Srbija kao testno područje vladara iz senke.
  Nema popis veze sa Srbijom!

  Oceni komentar:
  2
  22
 • Maks

  pre 55 dana i 15 sati

  Popis sluzi za njihovu licnu potrebu da provere sta sve posedujemo.

  Oceni komentar:
  0
  16
 • Ђорђе

  pre 48 dana i 22 sata

  Ако одбијем попис и добијем новчану казну да платим,а пара немам јер не радим ,ДА ЛИ МОГУ ДА ОДЕМ У ЗАТВОР?
  НЕ ЖЕЛИМ ДА ОДГОВАРАМ НА "ОБАВЕЗНА ПИТАЊА, ЈЕР ПО МОМ УВЕРЕЊУ СУ БИТНА БАШ ОНА 3 ПИТАЊА НА КОЈА НЕ МОРА ДА СЕ ОДГОВОРИ,ЈЕДИНО СУ ПО МЕНИ ТА 3 ПИТАЊА БИТНА " !!???

  Oceni komentar:
  0
  7