POČEO UPIS: U klupama 1.500 prvaka više nego lane

POČEO UPIS: U klupama 1.500 prvaka više nego lane

Kao i svake godine do sada, upis u osnovnu školu počinje prvog dana u aprilu, a traje do 31. maja.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da će ove godine biti skoro 1.500 đaka prvaka više nego prošle godine. Oni mogu imati najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Roditelji su ranije pribavljali razna dokumenta, dok sada škole preko e-uprave nabavljaju državljanstvo i prebivalište. Roditelji donose lekarsko uverenje i potvrdu da je dete saslušalo obavezan predškolski program.

Šarčević je rekao da je ministarstvo postavilo za "jasan cilj da deca moraju da se vakcinišu" i da će da vrše pritisak na roditelje.

– U sistemskom zakonu o obrazovanju imamo instrumente da roditelje nateramo da se drže svojih dužnosti. Dovode do ugrožavanja svog deteta, ali i druge dece – rekao je Šarčević za RTS i podsetio da je zakonska obaveza roditelja da vakcinišu svoju decu.

Šarčević ne očekuje da će škole ipati problem da nabave potrebnu dokumentaciju. Ako ga imaju, mogu da se jave kol centrima preko e-uprave. Problem, ipak, jeste internet, jer sve škole moraju da imaju e-dnevnik.

Brzina i protočnost interneta mogu da naprave problem i prilikom nastave, jer su uvedene velike promene.

– To su digitalni udžbenici i nastava. Informatika je pojačana, i peti i šesti razred se rade po novom programu obaveznosti informatike. Za sedmi razred je pripremljen plan i program. Ovo su veoma brze reforme, imamo velike promene u sistemu učenja i nastave, što je najvažnije –  istakao je ministar u razgovoru za republički javni servis. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad bebe bez struje Vreme u Novom Sadu horoskopski znaci MUP raspored sahrana novi sad sahrane novi sad vremenska prognoza novi sad mup novi sad Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje bez vode isključenja struje isključenje vode policija jkp novosadska toplana Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop raspored sahrana i ispraćaja dnevni horoskop novosadsko porodilište RHMZ novosađani servisne informacije novi sad betanija protest novosadska policija