Početak dijaloga o razvoju Kineske četvrti

Početak dijaloga o razvoju Kineske četvrti

Gradska uprava za kulturu Novog Sada i Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" definisale su način uspostavljanja kulture dijaloga o daljem razvoju Kineske četvrti.

Želeći da budu "svojevrstan most u tom dijalogu sa stručnom, ali i najširom javnošću", Gradska uprava za kulturu i Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" predlažu početak otvaranja dijaloga na ovu temu, a u skladu sa svojim nadležnostima i ranije usvojenim platformama za izgradnju kulture dijaloga. S tim u vezi, nedavno usvojeni Akcioni plan realizacije projekata Strategije kulturnog razvoja Novog Sada od 2016. do 2026. godine, rezultirao je stvaranjem Foruma za kulturu.

Njega će činiti članovi Gradske uprave za kulturu i Gradskog veća za kulturu, ali i relevantni akteri u kulturi grada. Kako je već ranije najavljeno, novoformirani Forum će, između ostalog, predstavljati svojevrsnog medijatora u komunikaciji stručne javnosti i građana o temama vezanim za realizaciju programa i infrastrukturnih projekata "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".

S druge strane, pokrenuće se i Divan – serija otvorenih razgovora sa građanima Novog Sada i stručnom javnošću, sa ciljem identifikovanja aktuelnih pitanja u sferi kulturnog sistema grada i unapređenja projekata u okviru Evropske prestonice kulture. Tokom prošle godine, u procesu kandidature Novog Sada za EPK, ovaj projekat je usvojen od strane Umetničkog saveta i kao takav se našao u pobedničkoj aplikaciji. Divan će organizovati članovi tima Fondacije "Novi Sad 2021", a učešće u njemu je otvoreno kako za stručnu, tako i zainteresovanu najširu javnost.

Na osnovu usaglašenih termina Uprave za kulturu i Fondacije, predložene su četiri faze izgradnje dijaloga:

I faza: Uvodni procesi za razvoj dijaloga
II faza: Istraživački procesi za ulazak u dijalog
III faza: Dijalog
IV faza: Zaključak dijaloga

Kroz demokratičan i transparentan proces zasnovan na činjenicama, inicijativa Gradske uprave za kulturu i Fondacije "Novi Sad 2021", kao posrednika u komunikaciji sa stručnom i najširom javnošću, rezultiraće saglašenim zaključcima o daljem razvoju nekadašnjeg industrijskog kompleksa "Petar Drapšin". To će biti prvi put da se kroz jedan otvoren i sveobuhvatan dijalog artikulišu jasne smernice transformacije industrijskog nasleđa u Novom Sadu, pa i šire, sprečavajući dosadašnje različite interpretacije.

Rezultati postignuti otvorenim dijalogom, kao i smernice za nastavak razvojne faze projekta, biće saopšteni široj javnosti 12. septembra od strane gradonačelnika Novog Sada.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode vremenska prognoza novi sad Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza raspored sahrana novi sad Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje bez struje Spens jkp novosadska toplana servisne informacije servisne informacije novi sad novosadsko porodilište horoskop javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sahrane Elektrodistribucija Novi Sad bebe RHMZ maturanti klinika za ginekologiju i akušerstvo gradsko groblje novosađani novorođenčad Aleksandar Vučić elektrovojvodina betanija bez vode